Пациенти с пулмонална хипертония ще премерят сили в състезание по гребане

Състезанието „Дари дъх за пулмоналната хипертония“ ще отбележи световния ден на заболяването 29 май

OFFNews 27 май 2022 в 12:52 999 0

Два отбора с пациенти с пулмонална хипертония, техни приятели и професионални гребци ще се състезават в Панчаревското езеро по повод Световния ден на пулмоналната хипертония.

През 2022 г. денят ще бъде отбелязан за 10 път в България. Състезанието „Дари дъх за пулмоналната хипертония“ се организира от Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония и ще се проведе на 29 май 2022 г., неделя, от 10.00 часа на езерото край Панчарево.

Инициаторите ще разчитат на професионалната подкрепа на професионални гребци, а отборите ще бъдат водени и наставлявани от кондиционния треньор Стефан Терзийски, който е помогнал на повече от 700 човека за техния здравословен начин на живот чрез платформата си Bestefficient.

Състезанието е любителско и ще се проведе с т. нар. „драконови лодки“. Единствените по рода си лодки в България са украсени с глави на дракони, накичени с червени ленти, символизиращи радост, щастие и успех. Във всеки отбор ще се включат поне 10 участници, кормчия и барабанчик, който определя ритъма на загребването с веслата.

Пулмоналната хипертония е рядко заболяване, което засяга повече от 300 българи. В краен стадий на заболяването пациентите се нуждаят от белодробна трансплантация. Болестта, позната като „болестта на сините устни“, заради кислородната недостатъчност, която предизвиква, е причина много от пациентите да нямат активен социален живот. За пациент, който е с пулмонална хипертония, всяко движение е свързано с недостиг на въздух, а спортуването и изкачването на стълби, например, е сериозно предизвикателство и невъзможна дейност. Пациентите с рядката болест са приковани към кислородните си концентратори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови