Пациенти: Нужно е трайно решение за снабдяването с инсулин

OFFNews 27 февруари 2024 в 08:48 483 0

аптека

Снимка Александра Маркарян

Аптека

За пореден път болните от диабет са изправени пред трудности с намирането на медикаменти. Инсулинът в аптечната мрежа отново е трудно откриваем, въпреки забраната за износ на такъв тип лекарства, която влезе в сила през 2023 година.

"Проблемът не е от вчера - още от октомври 2022 ние сигнализирахме за липса на инсулин по аптеките. Последните месеци имаше известно затишие, вероятно поради забраната на министъра за износ на инсулин и други лекарства", коментира Мая Викторова - председател на асоциация "Диабет" по БНТ.

Забраната е актуална и към днешна дата затова е необяснима липсата на инсулин и то при положение, че по складовете има, но по аптеките е в ограничени количества или липсва, коментира тя.

"Освен заповедта на министъра за спиране на износа, трябва да се търсят трайни решения на проблема със снабдяването с инсулин и други животоподдържащи лекарства - трябва да има ясен път на тези лекарства от доставката, до складовете и разпространяването в аптечната мрежа".

Инсулинът се изписва с електронни рецепти на база на електронни протоколи, които се съхраняват като информация в НЗОК. Има информация за необходимото количество за всеки един пациентите и за общото количество, което трябва да бъде внесено и съхранено у нас, обясни Викторова.

"Инсулинът няма как да бъде спестен, защото се изписва със строга дозировка. Ако пациентът трябва да го получи на първо число, но обиколи няколко аптеки и не успее, трябва да взима назаем, за да спаси положението, но губи дни".

Към момента няма липса на лекарства за диабет тип 2.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!