Откриха особено заразна виетнамска мутация на COVID-19

Хибрид между индийския и британския вариант се разпространява много бързо по въздуха

OFFNews 31 май 2021 в 10:42 3214 1

Нов вариант на коронавируса, който е комбинация от индийския и британския вариант, е открит във Виетнам, съобщи "Ройтерс". Министърът на здравеопазването Нгуен Тан Лонг определи мутацията като "много опасна", тъй като тя се разпространява особено бързо по въздуха, съобщи Би Би Си.

По думите на Нгуен новият хибриден вариант е по-заразен от досега известните. Мутацията е открита след тестове на новозаболели пациенти, съобщава онлайн вестникът VnExpress.

Вариантът на COVID-19, за първи път идентифициран в Индия през октомври миналата година - наречен B.1.617.2, е по-заразен от британския вариант B.1.1.7.

Изследванията показват, че ваксините като Pfizer и AstraZeneca са много ефективни срещу индийския вариант след поставяне на две дози, но защитата от една доза, изглежда, намалява.

От началото на пандемията във Виетнам са регистрирани 7000 случая и 47 починали, но през последните седмици се появи нов клъстър в 13-милионния Хошимин, където са установени поне 125 инфектирани в християнска мисия.

Властите са наложили локдаун на живеещите в близост и се опитват да тестват цялото население, за да изолират засегнатите, тъй като ще отнеме около 4 месеца да бъдат изследвани всички, ако дневно се тестват по 100 хил. души, пише Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

1

Розалин Стойчев

31.05 2021 в 11:34

Да не избързвам, ама
Един непознат ми каза, че до два дни щял да открие вариант "НАШЕ СЕЛО" Аз не му вярвам!!!