От 3500 лв. нагоре струва лечението на тежко болен с COVID-19, НЗОК плаща 1200 лв.

Разликата в цената е за сметка на болниците, затова неваксинираните трябва да си доплащат, обясни адв. Свилена Димитрова от ББА

Янка Петкова 15 октомври 2021 в 09:56 8209 15

Средните разходи за лечение на пациент с тежко протичане на COVID-19 са от 3500 лв. нагоре. Цената на клиничната пътека, която заплаща НЗОК, е 1200 лв. Разликата е за сметка на болниците.

Това каза адвокат Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация по Нова телевизия.

Вчера от асоциацията, която обединява частните болници у нас, поискаха неваксинираните срещу коронавирус пациенти да доплащат лечението си, ако са хоспиталазирани в тежко състояние в болница. 

Те посочиха и как може да стане това: чрез допълнение на Наредбата за осъществяване на право на достъп до медицинска помощ, като се даде възможност лечебните заведения да получават доплащане за лечението на неваксинирани пациенти, заболели от COVID-19, освен ако не разполагат с медицинска причина да не могат да се ваксинират. Друг възможен вариант е Министерство на здравеопазването да определи фиксирана сума за доплащане на лечението на неваксинирани пациенти.

"Ние се намираме в етап, в който за година и повече, болниците са поемали разликата между реалната стойност на лечението и заплащаното от Касата. Ние сме длъжни да сезираме обществото за това. Защото няма как болниците да буферират тази разлика непрекъснато. Всички знаем, че когато едно нещо струва 100 лв. и се плати по-малко, разликата трябва да бъде за нечия сметка", коментира адв. Димитрова и допълни, че ако въпросът не се разреши, "ще изпаднем в много по-тежка ситуация".

Тя не даде точен отговор на въпроса как в държава, в която ваксинацията срещу коронавирус е доброволен акт, здравноосигурените ще доплащат лечението си, но каза, че това "тепърва ще бъде изяснено":

"На фона на това, че в света е намерена формула, да не се боледува тежко чрез ваксините, отказът на българина да приложи тази формула ще доведе до там, че нашата страна, в сравнение с всички останали държави–членки на ЕС,  а и в света, ще има много по-големи разходи", категорична бе представителката на частните лечебни заведения.

По думите ѝ, решението на държавата да остави българите да избират е много демократично, но в много страни ваксинацията стана задължителна. Явно нашето самосъзнание не е достатъчно силно, за да преценим коя е по-голямата вреда, констатира тя.

"Ние не сме готови да отговорим на тази пандемия. Отговорът беше ваксината. Ти трябва да поемеш отговорност към обществото, което заплаща лечението над 90% от хоспитализираните, които не са ваксинирани. Ако допреди четвъртата вълна е имало съмнения за действието на ваксината, то сега вече е ясно, че над 92% от приетите в болница са неваксинирани и това е статистиката не само в България", заключи Свилена Димитрова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1331

18

ваксиниран

15.10 2021 в 14:56

Колебаещите се отказват като четат само анти-ваксърските ви тъпотии. Ваксинирайте се и спрете разпространението на пропаганда. Буквално измираме от пропаганда.

1331

16

ваксиниран

15.10 2021 в 14:27

Писна ми само социопати да гледам в коментарите. Имам право на изказ, ще пиша по усмотрение. Ваксинирайте се, не бъдете овчари.

1331

13

ваксиниран

15.10 2021 в 13:26

Докторите са хора и се поддават на пропагандата. Да не говорим за печалбарите, които увещават да не се ваксинираш, а после прибират 300-400 кинта за фалшив сертификат. Вярвайте им.

Не знам защо не се вглеждате в чужбина, където мерките отпадат и имат под 1000 умрели за цялата пандемия. Тук сме на дъното по всички параграфи. И чуждестранната пропаганда буквално ни избива.

1331

12

ваксиниран

15.10 2021 в 13:24

Случайника, и Корнелия се зарази повторно, а беше преболедувала. И за грипа всяка година има нова ваксина. Като има милиони болни, има нови варианти, добре дошъл.

1331

10

ваксиниран

15.10 2021 в 13:23

Ваксините са платени от всички нас, с идеята да си спасим обществото от разрухата, която виждаме. Ще имаме хиляди умрели за октомври.

А времето вече показва - виж колко от клиентите на болниците по цял свят са неваксинирани.

14469

9

случайно прочетох

15.10 2021 в 13:23

Ваксинирания, чети:
https://offnews.bg/zdrave/dotc-kunchev-se-e-samoizoliral-sas-simptomi-na-koronavirus-761805.html
 
X

Да помогнем на украинските деца!