Неваксинираните да доплащат лечението си, искат болници

OFFNews 14 октомври 2021 в 14:49 7954 16

Снимка Getty Images

Неваксинираните пациенти с COVID-19, приети в болница, да заплащат част от разходите по лечението си. Това ще поиска Българска болнична асоциация (ББА) от Министерство на здравеопазването във връзка с големия брой неваксинирани, които по време на четвъртата вълна на пандемията претоварват здравната система в страната.

„При положение, че пациентите имат свободен и безплатен достъп до ваксини у нас, и след като данните от цял свят показват, че над 91% от постъпилите в болница не са ваксинирани, считаме, че е време да дадем ясен сигнал, че неваксинираните пациенти „струват“ на всички ни висока цена. Тази висока цена има не само финансово изражение, а включва и изтощение на медицинския персонал и усложняване на проблема с недостига на кадри“, обясняват от ББА.

На фона на растящите разходи в целия сектор и недофинансираните пътеки за лечение на COVID-19, тези, които избират без медицинска причина да не се ваксинират, трябва да споделят поне част от своята отговорност към обществото, твърдят от асоциацията.

Исканите промени, ще бъдат предложени чрез допълнение на Наредбата за осъществяване на право на достъп до медицинска помощ, като се даде възможност лечебните заведения да получават доплащане за лечението на неваксинирани пациенти, заболели от COVID-19, освен ако не разполагат с медицинска причина да не могат да се ваксинират. Друг възможен вариант е Министерство на здравеопазването да определи фиксирана сума за доплащане на лечението на неваксинирани пациенти.

Към 13 октомври 2021 г. 91.49% от новопостъпилите пациенти в болници в България не са ваксинирани, показват данни на Единния информационен портал. В същото време едва 23.5% от населението на страната ни е ваксинирано към 12 октомври.

През август и септември Българска болнична асоциация проведе информационна ваксинационна кампания с подкрепата на Български лекарски съюз, Национална пациентска организация, Национално сдружение на частните болници, Български фармацевтичен съюз, Център за защита правата в здравеопазването, Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Кампанията си постави за цел чрез доказани професионалисти да отговори на най-важните въпроси, касаещи смисъла и важността на ваксините в стремежа на всички заинтересовани страни да се омекоти ударът от новата вълна на пандемията и да бъде защитен максимален брой хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1331

27

ваксиниран

14.10 2021 в 23:35

Евтини политически и/или бизнес ползи на гръб на лесно-податливите на пропаганда, с хронична липса на критично мислене. В България не е трудно да ги намериш. Затова се и люшкаме от спасител на спасител в политическо отношение.

Това, в комбинация с цялостната апатия на голям сегмент от младите и в ранна средна възраст, които не искат нищо повече от възможността да ходят по кръчми, води до текущите резултати.

2000

26

Тралфамадор

14.10 2021 в 23:14

ОСЦИЛОКОКЦИНУМ

Явно речникът ти не блести с разнообразие, ... и/или си търсиш повод за седмичното удоволствие в банята :)))

Истината, погледната от болничните коридори, обаче е, че именно големите тарикати и разбирачи, блестяли с балкански простащини и пехливанлъци из форумите, само да кихнат два-три пъти, и са по пейките пред кабинетите. Очакващи адекватни грижи, мрънкащи на тема "аз и моите права и вноски", ама ... разтреперани за животеца...

2000

22

Тралфамадор

14.10 2021 в 21:55

ОСЦИЛОКОКЦИНУМ

Образовани е думата, която ти убягва :)
И, мисля си, такова предлагане вероятно се дължи на факта, че няма никакво търсене :)))

Иначе - свободният избор е много важно нещо. Стига, разбира се, да не се базира на незнание и дезинформация. Примерно на точно тази тежка пропаганда, с която са облъчвани всички, отвсякъде, обичайно с крайна цел власт.

4164

21

Egocentric Eccentric

14.10 2021 в 21:18

А активна пропаганда е очевидно, че тече от началото на пандемията.

Първо пропаганда отричаща опасността от вируса, а сега от същите "агенти на влияние" за вреда от ваксини.

Но вместо активна борба с тази пропаганда, имаме някъв вял клип за прегръщане и това е цялата информационна кампания, която нашите "управляващи" успяха да скалъпят.

4164

19

Egocentric Eccentric

14.10 2021 в 21:03

Аз съм ОК с идеята за свободен избор.

Просто трябва да се сметне и цената, която цялото общество плаща за този избор и съответно на избиращия да му се връчи сметката (под една или друга форма).

Сметката за лечение е най-малката подобна форма без изобщо да коментираме останалите щети, които търпи цялата държава.

2000

18

Тралфамадор

14.10 2021 в 20:43

Мантрата "право на свободен избор", за съжаление към момента се основава най-вече на първобитен страх и средновековен ужас, тясно свързани със сериозно ниво на необразованост и неинформираност. Които, от своя страна, са и в основите на антиваксърството.