Опашки за ваксини в големите болници в столицата (обновена)

Янка Петкова 20 октомври 2021 в 11:59 9673 0

Снимка УМБАЛ "Св. Анна"

Сериозен наплив от желаещи да се ваксинират, се наблюдава във ваксинационните пунктове на големите столични болници, научи OFFNews.

До 10 часа тази сутрин във ваксинационния пункт на УМБАЛ "Св. Анна" бяха имунизирани повече от 50 човека. Центърът работи от 8ч. до 20 ч. всеки ден (включително събота и неделя). Разполага с всички ваксини, одобрени за ползване в страната. Поставя се и трета доза. Не е необходимо предварително записване. Ваксинационният център се намира в двора на болницата. 

По-късно от лечебното заведение уточниха, че започва работа втори ваксинационен екип. Към 15 часа са били ваксинирани 188 човека. Най-голям е интересът към ваксините на Janssen (94) и на Pfizer (72).

УМБАЛ "Александровска"

Поради големия брой желаещи да се ваксинират срещу COVID-19, имунизационният пункт на УМБАЛ "Александровска" ще работи и през уикенда, от 8 до 17ч. Към 14 през пункта бяха преминали близо 90 човека, но желаещите се увеличават. Граждани, ваксинирани преди време в лечебното заведение, които не са си получили сертификата, могат да направят заявка на e-mail: [email protected]. Сертификати се издават само на хора, имунизирани в Александровска болница.

ВМА

857 лица се ваксинираха днес във ВМА срещу коронавирусната инфекция. От тях 740 са „първа доза”, като най-желана се оказа еднодозовата ваксина Janssen. 49 души си поставиха „трета” доза. Сред тях бе и обичаният актьор Любо Нейков, който заяви категоричната си подкрепа за науката и медиците.

Днес екипите на ВМА работиха с удължено работно време заради повишения интерес от страна на гражданите. За сравнение – в предходните седмици са поставяни средно по 200-250 дози дневно.

Работното време на ваксинационния център е от понеделник до петък: 8.30-16.00 часа, без събота и неделя. Имунизацията се осъществяват с ваксините на Moderna, Pfizer/BioNTech, Janssen. Не е необходимо предварително записване.

В дните от понеделник до четвъртък с предимство се ваксинират граждани над 60-годишна възраст, както и лица под 60 г., ако са диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични заболявания или други по преценка на лекаря.

Сертификати за ваксинация срещу COVID-19 за граждани, имунизирани във ВМА, се получават на място, в зала №7, или по електронен път, след заявление на [email protected].

УМБАЛ "Царица Йоана" ИСУЛ

До 11:30 днес в УМБАЛ "Царица Йоана" ИСУЛ се бяха ваксинирали 50 души. За сравнение, в предишните дни, за целия работен ден на кабинета (от 8:30 до 15:00 часа) са се правили максимум по 20 имунизации. Увеличението е в пъти, отчитат от лечебното заведение.

УМБАЛСМ "Пирогов"

Наплив от желаещи да се ваксинират срещу коронавирус има и в УМБАЛСМ "Пирогов". Ваксинациите се извършват от 08:30 до 17:30 часа, но работното време може да бъде удължено, докато има чакащи за имунизация. Болницата разполага с достатъчни количества на всички регистрирани на територията на Република България ваксини: Comirnaty (Pfizer), Moderna, Janssen и Astra Zeneca. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови