Офталмолози от Александровска болница с грижа за най-малките

Янка Петкова 03 август 2021 в 09:58 3002 0

Снимка УМБАЛ "Александровска"

Лекари от Клиниката по очни болести в УМБАЛ "Александровска" организираха безплатни прегледи на децата в центровете за настаняване от семеен тип на фондация „Надежда за малките“.

"В рамките на инициативата бяха извършени скринингови прегледи на 11 деца на възраст от 2 месеца до 5 години. При три от тях бяха установени отклонения, които изискват допълнително лечение. Двегодишно дете се нуждае от очила, които ще му бъдат осигурени от специалистите в клиниката, а две бебета са с изменения в очните дъна като част от общо системно заболяване", разказва офталмологът д-р Галатея Цветкова, която заедно със специализанта д-р Пио Импалиатели, извърши прегледите.

д-р Галатея Цветкова

Ето какво още сподели тя за OFFNews:

"Такъв скрининг се извършва за първи път в центровете от семеен тип на фондация „Надежда за малките“. С директора на къщичките Динилия Кръстева се уговорихме тези прегледи да станат периодични, тъй като има постоянен поток на деца. Те могат да се извършват на място или в клиниката ни.

Изключително впечатлени сме от семейната среда и уют в тези къщички. Децата са усмихнати, забавляват се, за всяко от тях се грижи човек от персонала, създават им се условия да се чувстват като у дома.

Прегледите се извършват с апарата “Плюс Оптик“, който е дарение от "Българската Коледа". С него може да се определи какво е увреждането на очите – дали става късогледство или далекогледство, мързеливо око или кривогледство. Този апарат е много полезен с него се извършват скринингови прегледи в детските градини в рамките на инициативата „Направи добро“.

д-р Пио Импалиатели

"Центровете от семеен тип на фондация „Надежда за малките” функционират от юни 2010 г. "Малката къща" и "Света Екатерина" представляват уютни къщи с двор, в които могат да живеят шест до осем бебета или малки деца.

В тях отделите за закрила на детето настаняват за временно отглеждане бебета и малки деца в риск, докато те бъдат осиновени, върнати в биологичното им семейство, отглеждани от близки, роднини, или в приемно семейство.

Като социално ангажиран, екипът ни остава на разположение и при необходимост новонастанените дечица периодично ще бъдат наблюдавани от нашите специалисти. Поздравления за фондация “Надежда за малките” за грижите, които полага за децата на България", коментира началникът на клиниката доц. Александър Оскар.

Това не е първата социална инициатива на екипа му. Офталмолозите извършват безплатни прегледи в домовете за възрастни в столицата и тези от тях, които имат нужда от лечение, получават специализирани грижи в Александровска болница.

Друга кампания, на която посветиха времето си лекарите от клиниката, е организирана съвместно с БЛС и Българското дружество по офталмология – „Зрението е всичко! Прегледай се“. В рамките на инициативата, която продължи през юни и юли, са прегледани общо 4001 души от 42 града.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови