НЗОК сама ще договаря и купува медицинските изделия

OFFNews 02 октомври 2018 в 18:02 2681 0

Здравната каса ще договаря и купува сама медицинските изделия. Това предвиждат промени в Наредба №10 за заплащането на медицинските изделия, качени за обществено обсъждане. 

В момента болниците сами правят търгове за медицински изделия и се договарят с производителите и търговците, заради което цените за едно и също медицинско изделие са много различни в отделните болници. НЗОК след това плаща на лечебните заведения определена пределна цена, като разликата се плаща от пациентите. 

Сега се прави поредна стъпка с цел да се намалят разходите на Касата за медицински изделия, които нарастват постоянно през последните години. Идеята е НЗОК да успее да договори по-ниски цени за някои изделия, както и цените да са по-прозрачни.

Преди няколко месеца Здравната каса вече опита да направи това, но като спусна еднолично цени за медицински изделия. Тогава обаче специалисти предупредиха, че това ще доведе до голямо доплащане от страна на пациентите. 

"За разлика от съществуващия механизъм за регулация на цените на лекарствените продукти, заплащани с публични средства, чрез създаден специализиран орган в лицето на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, в областта на медицинските изделия такава регулация липсва. Съгласно Закона за медицинските изделия (ЗМИ) има създаден Регистър на медицинските изделия по чл. 31, ал. 2 от ЗМИ, поддържан от Изпълнителната агенция по лекарствата. Вносителите на медицински изделия имат задължения да регистрират своите изделия и техните цени, но липсва нормативно регламентирана възможност тези цени да бъдат ефективно контролирани, както и сравнявани с цените на медицински изделия, които се заплащат от здравноосигурителни фондове на държави-членки от Европейския съюз", обяснява здравното министерство в мотивите за промените в наредбата.

Според промените НЗОК ще купува директно някои групи медицински изделия, като всяка година ще се прави списък за това кои ще са купуваните от Касата медицински изделия и кои ще се купуват от болниците и ще бъдат заплащани след това от НЗОК. 

Здравната каса освен това ще определя отново пределна цена за съответната група медицински изделия, но и ще определя прогнозни обеми за година напред на базата на закупените през изминалата година. 

"По този начин разхода на НЗОК за тези МИ би бил предвидим и контролируем. Предварителното определяне на максимална стойност, до която НЗОК заплаща би било съобразено със средствата, заложени в съответния параграф за здравноосигурителни плащания в Закона за бюджета на НЗОК за съответната година. Възможността за НЗОК да сключва договори с производители или търговци на едро с МИ, представили най-разходоефективни за бюджета на НЗОК предложения, е предложение отново свързано със спазване на бюджетната дисциплина, стриктно придържане към нормите на Закона за публичните финанси, както и със стремежа на НЗОК да осигури достъп на повече здравноосигурени лица до необходимите им, съобразно здравословното им състояние медицински изделия", се посочва в мотивите. 

Срокът за обществено обсъждане е намален на 14 дни и приключва на 15 октомври. 

"Решението за определяне на по-кратък срок за обществено обсъждане е мотивирано с оглед непосредствено предстоящата ежегодна процедура по определяне на стойността, до която НЗОК заплаща медицинските изделия, принадлежащи към една група", обясняват от МЗ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови