НЗОК отказва да плати лечение у нас, плаща за същото двойно повече в чужбина

OFFNews 16 април 2014 в 18:52 2393 0

НЗОК отказва да плати лечение у нас, плаща за същото в чужбина

Здравната каса отказва да заплаща за лечение в България на тежко болни пациенти, като вместо това заплаща по-скъпото им лечение в чужбина. За това сигнализираха лекари и пациентски организации.

Става въпрос за операция на болни от Паркинсон чрез дълбока мозъчна стимулация. Цената за импланта, необходим за лечението, е около 40 000 лева в България, които в момента се покриват от пациентите. Ако пациентът кандидатства за лечение в чужбина Здравната каса може да му покрие лечението, което в този случай струва между 60 000 и 80 000 евро, обясни пред Дарик д-р Красимир Минкин от болница „Св. Иван Рилски“ в София.

Около 20 души в момента у нас имат нужда от подобна операция. Проблемът е, че не всеки пациент може да си позволи да плати 40 000 лева от джоба си, посочи д-р Минкин.

Не разбирам как НЗОК не може да пресметне колко пари би загубила, ако плаща за това лечение в чужбина. Единственото обяснение за мен е, че има някакво лоби или някакви схеми за печелене на пари, допълни д-р Минкин. 

От Касата обясняват, че лечението на наши пациенти действително се заплаща в чужбина, но са категорични, че това става по европейски регламент и няма нищо общо със здравноосигурителните плащания.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови