Отвори врати първият в България Център за операции при епилепсия

Последна промяна на 11 февруари 2013 в 14:16 8903 2

Отвори врати първият в България Център за хирургично лечение на епилепсия
Отвори врати първият в България Център за хирургично лечение на епилепсия

Първият в България Център за хирургично лечение на епилепсия беше официално открит в болница „Св. Иван Рилски“ след 7 години работа на доброволни начала.

Около 70 000 души в България страдат от хронична епилепсия, а всяка година има около 400 нови случая на 1 млн. души. Около една четвърт от болните от епилепсия не се повлияват от лечение с медикаменти и единственият им шанс за подобрение е хирургичната намеса или кетогенната диета, която не се прилага у нас, обясни ръководителят на Центъра д-р Красимир Минкин. По думите му за последните 7 години са оперирани 105 души, като при 72% от пациентите е постигнат пълен контрол на пристъпите, а при 18% от тях пристъпите са намалели значително.

Центърът се намира в Клиниката по неврология на болница "Св. Иван Рилски". Работещите в него специалисти предлагат безплатни прегледи на пациенти с епилепсия всеки петък от 14.00 до 18.00 часа.

Издръжката на Центъра за хирургично лечение на епилепсия е 500 000 лева годишно. Тези пари биха били достатъчни за предхирургично изследване на 100 души и хирургично лечение на една трета от тях, тъй като не при всички пациенти могат да се оперират, посочи д-р Минкин. Лекарите, които работят в центъра се надяват финансирането да бъде осигурено от Министерството на здравеопазването или от здравната каса.

Средно 12 000 лева струва поставянето на интракраниални електроди, които са необходими за предхирургичната подготовка. При децата закупуването на електродите се поема от Фонда за лечение на деца. Половината от болните от епилепсия в България обаче са възрастни. По този начин се оказва, че шанс за хирургична намеса имат само тези, които могат да си позволят да заплатят необходимата сума.

В момента здравната каса заплаща 280 лева за епилептиците по клинична пътека. Необходимото изследване с видео-ЕЕГ за 4-дневен запис е 1000 лева, обясни д-р Минкин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.03 2013 в 16:52

Кетогенна диета се прилага при определен вид епилепсия, в ранна детска възраст без гаранция че ще има положителен резултат. При пациента на зряла възраст тази диета както и Аткинс диетата могат да бъдат препоръчани са се опитат в случаи на резистентна на медикаментозно лечение епилепсии като "last resort". Обикновенно пациентите нямат или имат минимален ефект. Има много видове епилепсии, и при някои оперативното лечение е довело до над 60-80% "seizure freedom" постоперативно! Този тип интервенции се прилагат обширно и в Джонс Хопкинс, и във всички други центрове в Америка, Европа, Австралия, за други държави не мога да коментирам защото не зная. Аз чета че центъра в българия е добре структуриран, но е много вярно че за точната индикация за лечение на епилепсия тоест оперативно или не, се изисква апаратура и изследвания които са много скъпи. Аз силно подкрепям инициативата на този център, но без значителна финансова подкрепа диагностиката, лечението и поддръжката на апаратурата ще страдат. Успех ву желая скъпи колеги!

11.02 2013 в 14:44

Това е най- изостаналия технически начин за лечение на въпросното заболяване. В болницата Джон Хопкинс се прилага кетогенна диета и лечение с биологична обратна връзка ( EEG - biofeedback). Нашите "специалисти" глави ще цепят за да лекуват нещо, което се контролира с диета.

Да ви пази господ от неграмотни български лекари!