70% от оперираните в България пациенти с епилепсия без пристъпи след операцията

Вероника Шербанова 10 февруари 2014 в 12:53 9094 0

70% от оперираните в България пациенти с епилепсия без пристъпи след операцията

70% от оперираните в Центъра за хирургия на епилепсия на Университетска болница „Св. Иван Рилски“ пациенти с фармакорезистентна епилепсия не са получавали пристъпи след хирургичната намеса. Това заяви ръководителят на Центъра д-р Красимир Минкин.

След официалното откриване на Центъра преди година в него са изследвани 80 пациенти. 25 души са били оперирани, като при 21 от тях се наблюдава подобрение на състоянието, а 17 пациенти не са получавали пристъпи след извършването на операцията, обясни д-р Минкин.

Единственият в България център по хирургия на епилепсията е един от 12-те референтни центъра, избрани между общо 120 центъра, които ще бъдат включени в тригодишен европейски проект за създаване на единна европейска стратегия за лечение на епилепсия.

Проектът е избран в конкуренция с още 90 здравни проекта и е един от двата проекта за създаване на единна стратегия за лечение на социално значими заболявания.

Избирането ни за участие в европейския проект, както и постигнатото в центъра през изминалата година е един голям успех за нас. България е избрана за участие пред Румъния, при положение, че там се отделят 200 000 евро годишно за лечението на 100 пациенти, а у нас се работи само с клинична пътека от 280 лева, която на практика не може да покрие нищо, коментира д-р Минкин.

За една година на Центъра за хирургия на епилепсията са необходими 500 000 лева, които биха били достатъчни за предхирургична подготовка на 100 души и за операция на 30 души.

Най-добрият вариант е средствата за лечението на хората с епилепсия да се отделят от здравното министерство и да могат да се заобиколят всички пречки, част от които са свързани с това, че има хора, за които е изгодно пациентите да се лекуват с медикаменти с години, посочи директорът на болница „Св. Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев.

Болните от хронична епилепсия в България са около 70 000, като около 20% от тях са медикаментозно-резистентни. Около 14 000 пациенти се нуждаят от преценка дали хирургична намеса би подобрила състоянието им, а при половината от тях такова лечение би било възможно.

Част от болните от епилепсия биха се повлияли положително и от керогенна диета, за която обаче са необходими обучени специалисти. При нас няма такива, тъй като дори обучението им да бъде заплатено, те след това трябва да работят за без пари, а за момента нямаме желаещи, допълни д-р Минкин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!