НПО-та заплашиха да напуснат Фонда за лечение на деца заради скандалните промени

OFFNews 15 юли 2014 в 13:04 2029 1

Неправителствените организации, които влизат в обществения съвет на Фонда за лечение на деца, заплашиха да го напуснат, ако бъдат приети предложените от здравното министерство промени в структурата на Фонда. 

Според предложените промени Фондът за лечение на деца ще бъде разделен на две части. В едната част ще се вземат решения за отпускане на средства за лечение на деца, а в другата част, в която ще влязат неправителствените организации, само ще набира средства за работата на Фонда.

По този начин на практика неправителствените организации вече няма да имат глас при вземането на решения за това дали да се отпуснат средства за лечение деца.

Ако тези промени бъдат въведени, без лечение ще останат всички деца, чието състояние не позволява да чакат 50 дни, колкото продължава процедурата за одобрение на заявленията, тъй като според новият правилник Фондът няма да финансира дейности при спешни състояния на пациентите, обясниха от организациите в състава на обществения съвет, сред които Български дарителски форум, „Спаси, дари на...“, Български съюз на трансплантираните и др.

За да бъдат отпуснати средства за лечение, родителите на болни деца ще трябва да подготвят и нови документи, което допълнително ще затрудни достъпа до Фонда, допълниха неправителствените организации.

Те поискаха и връщане на Павел Александров като директор на Фонда за лечение на деца, тъй като според тях по времето, в което е заемал поста, Фондът е работил много по-добре.

Неправителствените организации са внесли писма в Министерството на здравеопазването и в Министерския съвет, в които обясняват възраженията си срещу новите правила. Очаква се да получат отговор до следващия понеделник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!