Новините, свързани с насилие, влияят на психическото здраве при децата

OFFNews 07 януари 2024 в 09:17 947 0

Човек пред компютър

Снимка Банка за снимки

Човек пред компютър

Новините, свързани с насилие, влияят на психическото здраве на децата, писа „Медикъл Експрес“. Снимки и видеозаписи по телевизията и в социалните мрежи, показващи жестоки сцени - независимо дали става въпрос за военни конфликти или улична стрелба - оказват силен негативен ефект.

В интервю пред изданието „СайЛайн“ д-р Робърт Гъруич – професор по психиатрия в медицинския център към университета „Дюк“, коментира как снимките и разказите за война и насилие засягат психическото здраве на децата. Забелязва се нарастване на случите на тревожност, страхове, депресия, гняв.

Родителите трябва да дадат възможност на децата си да споделят какво са чули и да коригират внимателно дезинформацията, слуховете и неправилото тълкуване. Освен това децата трябва да бъдат питани за чувствата си.

Понякога тийнейджърите просто вдигат рамене и казват „добре съм“. Тогава родителите трябва да търсят различен подход. С тях може да се говори по следния начин: „Знаеш, че преди няколко седмици започна война между Израел и „Хамас“. "Разкажи ми какво говорят за това твоите приятели“ или „Какво си чел в социалните мрежи за това?“ Така децата получават възможност да се дистанцират от родителите и може би ще имат повече желание да споделят, обяснява д-р Гъруич.

Родителите трябва да знаят какви социални мрежи използват децата им и да са сигурни, че са подходящи за тях. В хода на порастването се очаква малко повече лично пространство.

„Мисля, че е важно родителите да казват: „Знаеш ли какво чух от другите родители...“, казва д-р Гъруич. Понякога има снимки, които никой не би трябвало да вижда. Ако децата ги видят, те трябва да говорят с родителите си за това и да разберат, че видяното може да разстрои съня им и способността им да се концентрират, твърди специалистът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика