Няма данни, че мутациите правят коронавируса по-болестотворен и хората го прекарват по-тежко

OFFNews 14 август 2020 в 09:19 2937 0

Няма данни, че мутациите правят коронавируса по-болестотворен и хората го прекарват по-тежко. При нарастването на броя на инфектираните се увеличава и броят на тези, които го прекарват с по-тежка клинична картина и съответно на починалите, каза по bTV вирусологът проф. Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН.

Проф. Александрова цитира приключило наскоро мащабно проучване на генома на COVID-19, в което са изследвани повече от 48 600 вируса от цял свят. Добрата новина е, че коронавирусът е сравнително стабилен генетично и има два пъти по-ниско ниво на мутиране в сравнение с грипа, разкри вирусологът.

Установени са 7 мутации на проба, разграничават се шест различни варианта. Най-старият е L, който е този от Ухан, другият вaриант – S, се разпространява по-лесно и може би е възникнал в Италия, обясни тя.

Три са най-разпространените варианти. У нас са открити по-стари варианти на коронавируса, според данни на нейни колеги, разкри Александрова.

Генетичната стабилност на вируса допринася за създаването на ваксина и лекарства срещу него, но тяхната поява може да го накара да се почувства притиснат и той да мутира отново, отбеляза вирусологът.

Мутациите на коронавируса могат да бъдат благоприятни, неутрални или неблагоприятни за неговото развитие. Именно заради неблагоприятни мутации два от най-старите варианти са на път да изчезнат, обясни проф. Александрова, която допълни, че основната цел на COVID-19 не е да убие своя приемник, а да се разпространява.

Тя коментира и тенденцията за по-голям брой излекувани през последните дни. "Това обаче не е основание за прекомерен оптимизъм, трябва да изчакаме и да продължим да спазваме мерките срещу пандемията", заяви вирусологът и напомни, че тенденциите се определят на база двуседмични резултати от тестовете за COVID-19.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови