Неврохирурзи от УМБАЛ ''Св. Иван Рилски'' подкрепиха донорството

OFFNews 25 юни 2021 в 14:52 1307 0

Отбор от четирима неврохирурзи от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, щурмува тази година най-популярния, но и най-труден ултрамаратон - „Витоша 100“.

Доц. Красимир Минкин и д-р Недко Каракашев си бяха избрали най-трудната дисциплина – дуатлон, при която участниците покоряват планинските пътеки първо с велосипед, а след това изминават същото трасе бягайки. Условието е, че всичко това трябва да се случи в рамките на един ден.

Младите неврохирурзи д-р Стилиана Михайлова и д-р Кристиан Нинов пък се пробваха съответно само в бягането и в колоезденето.

„С колелото не изпитвам никакви затруднения, докато бягането е много болезнено“, сподели след състезанието доц. Минкин, който е ръководител на Центъра за функционална и епилептична хирургия към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Той разказва, че след 60-ия километър всичко започва да те боли.

Идеята за участието в популярното състезание е на д-р Каракашев, който има над 20-годишен опит като неврохирург, и чието първо явяване на маратона е през 2019 г. Доц. Минкин се явява за втори път, а за д-р Михайлова и д-р Нинов това е първа надпревара.

„Тази година състезанието беше истинско изпитание, защото условията бяха много тежки, през деня валя поне 5-6 пъти. Накрая финиширах целия в кал, въпреки че не съм падал никъде“, разказва доц. Минкин.

„Беше огромно, кално приключение. Сложната обстановка обаче не само няма да ни откаже, а ни стимулира догодина да се включим пак“, сподели д-р Нинов.

Вероятно точно заради трудните условия само 22-ма участници успяват да завършат дуатлона. Сред тях са и двамата неврохирурзи от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. А представянето им е повече от впечатляващо: доц. Красимир Минкин е 12-ти, а д-р Недко Каракашев финишира 14-ти. Д-р Михайлова е 61-ва в бягането, а д-р Нинов 478-ми в колоезденето.

Около 2700 човека са стартирали тази година общо във всички дисциплини, но заради трудните условия по-малко от половината са успели да финишират.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!