Над 3000 с морбили в Румъния мобилизираха и българското МЗ

OFFNews Последна промяна на 14 март 2017 в 15:20 3334 0

Епидемията на морбили, по-известно като дребна шарка, продължава да се разпространява в Румъния.

Според здравните власти до момента са регистрирани 3196 случая на болестта, а жертвите от заболяването са 17. Над 30 са случаите, в които заболяването е пренесено в Австрия, Унгария, Франция и Германия. 

Здравните власти в Унгария поставиха преди дни под карантина цяла болница заради епидемия от морбили. Лечебното заведение се намира в град Мако, като се предполага, че заболяването е пренесено от съседна Румъния. 

От Министерството на здравеопазването са категорични, че за момента няма заплаха от разпространение на морбили у нас, но се взимат превантивни мерки за предотвратяване на риска. 

Всички общопрактикуващи лекари трябва да направят преглед на имунизационния статус на пациентите си на възраст от 13 месеца до 18 години, подлежащи на имунизация срещу морбили. Наложително е откритите неимунизирани да бъдат обхванати с една доза комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола.

Вниманието на всички лекари, работещи в лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, трябва да бъде насочено към ранното откриване на признаците на морбили и бързи действия по изолация, диагностика и лечение.

Според последния доклад на Европейския център за контрол на заболяванията, в страните от ЕС най-висока е заболеваемостта от морбили във възрастовата група до 1 година и в групата 1 – 4 години. 81% от всички заболели са неимунизирани, 8% са имунизирани с 1 доза, 4% са с данни за имунизация с 2 и повече дози, а 7% са с неизвестен имунизационен статус.

Поради ненавършена имунизационна възраст, най-много неваксинирани деца (98%) има сред кърмачетата, които са особено уязвими към заболяването и са най-добре защитени от колективния имунитет при поне 95% имунизационен обхват с 2 дози морбилна ваксина, обявиха от здравното министрерство.

Проблемът в Румъния идва от ниското имунизационно покритие, коментира пред БНР главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

"Всяка страна, в която имунизациите на населението паднат под 80 процента, е в риск от развитие или на отделни случаи, или на епидечмични взривове и епидемии от съответното заболяване. Това е факт за Румъния през последните няколко години и съвсем закономерно това беше последвано от морбилна епидемия", посочи той.

Кунчев успокои, че децата в България, които са имунизирани с двете дози срещу морбили, са напълно предпазени, но предупреди, че морбили е много заразна болест и ако не сме имунизирани, рискът от заразяване е огромен.

Обхватът на ваксинирането у нас е сравнително добър - в първия прием на ваксината на 13-месечна възраст са обхванати 92% от децата, а от реимунизация на 12 години - 88%. Покритието обаче трябва още да се вдигне, за да се гарантира безопасността на всички. Няма такъв известен случай в България човек да се е заразил с морбили въпреки ваксината, допълни Кунчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови