Над 3 милиона европейци нямаше да са сред живите, ако не беше карантината

Дойче веле 09 юни 2020 в 16:19 2110 0

Ако не бяха строгите ограничителни мерки, над 3 милиона души само в 11 европейски страни днес вече нямаше да са сред живите. Това показва изследване на лондонския Импириъл Колидж, пише "Дойче веле".

Ограничаването на контактите и затварянето на граници, училища, магазини и ресторанти са предотвратили над 3 милиона смъртни случая само в 11 от европейските държави, предполагат в свое изследване учени от лондонския Импириъл Колидж.

"Толкова много човешки животи"

В същото време друго изследване стига до извода, че пак благодарение на мерките в шест проучени държави (Китай, Южна Корея, Италия, Иран, Франция и САЩ) е предотвратено заразяването на 530 милиона души. "Никое друго човешко начинание не е спасило толкова много човешки животи за толкова кратко време", казват авторите на изследването.

Цитираното по-горе британско изследване се базира на данни от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, въз основа на които е направен обзор на разпространението на заразата и на коефициента на репродукция. Учените са сравнили влиянието на ограничителните мерки до 4 май със сценарий, при който коефициентът на репродукция остава през цялото време непроменен. Така е било установено до колко смъртни случаи е можело да се стигне без налагането на мерките.

От 3,8 до по-малко от 1

В началото на пандемията средният коефициент на репродукция във всички държави е бил 3,8 - тоест, десетима инфектирани са заразявали средно 38 души. В резултат от въведените мерки този коефициент е спаднал във всички държави под 1. Резултатите се потвърждават и от изследвания в отделните държави.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!