Над 100 млн. ваксини са разпределени по света, 2/3 от тях в най-богатите държави

В нито една от 29-те най-бедни страни в света не е започнала масова ваксинация

OFFNews 02 февруари 2021 в 12:56 968 0

Повече от 100 милиона ваксини срещу коронавируса са разпределени по света, информира АФП, позовавайки се на официални източници.

В нито една от 29-те най-бедни държави в света не е започнала масова ваксинация, докато повече от 2/3 от поставените ваксини са в най-богатите държави.

Израел е на първо място. 37% от населението на еврейската държава е получило най-малко една доза, докато повече от 1/5 са ваксинирани с две дози.

Повече 1/3 от човечеството (35%) живее в държави, където имунизацията все още не е започнала.

След Израел най-много ваксини са поставени в държави от Северна Америка, Европа и Персийския залив. В тази група води Великобритания, където 13,7% от населението е ваксинирано. В САЩ са поставени 32,2 милиона дози, което представлява 7,9% от американците.

В ЕС само 12,7% са получили от ваксини срещу коронавируса или 2,3 на сто от населението.

В Китай са поставени 24 милиона дози, а в Индия едва на четири милиона.

В ЕС най-добре представящите се държави са Малта (5,4%), Дания (3,2%) и Полша (3,1%).

Най-близо до Великобритания в Европа е Сърбия, която също е извън ЕС.

Ваксинационната кампания не е започнала и в няколко богати държави като Япония, Южна Корея и Австралия.
Към този момент по света се прилагат седем ваксини, отбелязва АФП. Европа, Северна Америка, Израел и арабските страни от Залива използват предимно две - на американската компания Пфайзер/германската Бионтех и на американската Модерна.

Ваксината на британско-шведската компания Астра Зенека и Оксфордския университет, която вече е в употреба във Великобритания, Индия и още няколко държави, наскоро получи одобрението и на ЕС. Индия използва и друга ваксина, разработена от местната компания Бхарат Байотек (Bharat Biotech).

Руската ваксина Спутник V на Центъра "Гамалея" се използва освен в самата Русия в Беларус, Сърбия, Алжир и Аржентина. Има и две китайски ваксини. Освен в Китай препаратът на Синофарм се използва в ОАЕ, Бахрейн, Египет, Сейшелските острови, Лаос и Сърбия. Ваксината на Синовак е в употреба в Турция, Бразилия, Индонезия и Китай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови