МЗ: Шефката на инспектората е получила законно 10 000 лв. заплата

OFFNews 06 юни 2016 в 19:11 8673 2

Снимка БГНЕС

Шефката на инспектората на здравното министерство Пенка Белева получила законно 10 000 лева заплата, тъй като работила през всички съботи и недели на март, съобщиха от министерството. 

Белева, която е автор на доклада с нарушения, довел до акцията във Фонда за лечение на деца, работила и на 3 март и така успяла върху основната си заплата от 3700 лева да заработи още 6000 лева. 

По закон ако държавен служител работи извънредно в работни дни, трудът му не се заплаща, а се компенсира с отпуск. Така Белева е заработила заплатата си от близо 10 000 лева заради извънредния труд в събота и неделя, уточниха от министерството. 

Причината за извънредния труд била, че Белева и още двама служители от инспектората са били натоварени със задачата да изготвят доклад за обществените поръчки в здравното министерство, обясни главният секретар на ведомството проф. Пламен Кенаров. 

"Трябваше да приключим справката на 1 април. Това е една от причините да натоваря някои служители по искане на министъра на здравеопазването, защото в рамките на месец тази справка трябва да стане. Трябваше и ненормално натоварих някои от служителите на министерството на здравеопазването. Трябваше допълнително да включа и други служители, за да може не върху определени хора да падне основната тежест, а върху почти целия състав", посочи Кенаров.

В случая не можело да се направи заключение и по колко часа е работила в почивните дни Белева, защото 3 март има различна заработка, има осем съботи и недели и затова часовете не могат да се сумират като круши с ябълки, трябва да се гледа конкретно, обясни и началникът на счетоводния отдел в министерството Радослав Щербаков. 

От министерството обаче са категорични, че няма как шефката на инспектората да си е вписала извънреден труд, без да работи реално, защото в министерството има камери, които биха засекли измамата. 

Главният секретар на МЗ отчете като своя грешка това, че е натоварил само трима служители с доклада и посочи, че по нареждане на министър Петър Москов отсега нататък трудът ще се разпределя поравно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13277

2

66

06.06 2016 в 23:18

цицат данъци тия гадове !

това е !

ако си вършат ефективно работата няма да се налага да получават за "извънреден труд"

да се компенсират с почивки за работа в празнични дни

а ако не успеят да си свършат работата в работното време да ги уволняват за некадърност и за непълно служебно съответствие !!!

13249

1

лекар

06.06 2016 в 22:35

това министерство ще се оправи само след бомбардировка.