МЗ: Приспособленията за покриване на уста не могат да се използват в училище

Насоки до районните здравни инспекции препоръчват кой и кога да бъде поставен под карантина

OFFNews 02 октомври 2020 в 17:30 29699 1

Приспособленията за покриване само на уста и брадичка не се считат за лицеви шлемове и не могат да се използват в учебните заведения. Препоръчва се носенето на лицеви шлемове, които покриват лицето от всички страни и могат да се дезинфекцират.

Това са част от насоките на Министерство на здравеопазването за работа на учебните заведения в условията на COVID-19, изпратени до районните здравни инспекции в страната.

Лицевите шлемове се считат за непълна физическа бариера и не осигуряват нужната филтрация на въздуха, поради което не се смятат за заместител на маските, уточняват от здравното министерство. 

Лицевият шлем трябва да покрива цялото лице, да обхваща главата от двете страни, както и да продължи на дължина под брадичката. Той трябва да се почиства правилно, с миещо средство и вода и да се дезинфекцира.

Особено внимание трябва да се обръща на децата, които носят лицеви шлемове, за да не се наранят по време на използването им, пише още в насоките.

Кой и кога се поставя под карантина

В случай на коронавирус при ученик на 14-дневна изолация подлежат:

- учениците, които са били в контакт със заразеното дете до 2 дни преди PCR тестването;

- класният ръководител, ако заразеният ученик е в начален етап на основно образование;

- учители и друг персонал, които са имали незащитен контакт със заразеното лице на разстояние по-малко от 2 м и за повече от 15 мин или без носене на защитна маска;

- други ученици, които са имали незащитен контакт при същите обстоятелства.

В случай на коронавирус при учител на 14-дневна изолация подлежат:

- учениците от паралелката в начален курс, на които е класен учителят;

- учители и друг персонал, които са имали незащитен контакт, при споменатите вече условия за дистанция и продължителност на общуването.

При оценка на риска трябва да се има предвид дали заразеният учител е спазвал здравните мерки в училище като физическа дистанция – отстояние на 2 метра от първите чинове и използване на защитна маска по време на час.

Защитните маски

Носенето им се препоръчва като бариерна мярка, която да предпази движението на респираторни капчици във въздуха от един човек на друг, както и като основно средство за контрол на източника на инфекция. Това е допълнителна, а не основна противоепидемична мярка, уточняват от здравното министерство.

Носенето на маска в час от учителите е силно препоръчително, както и спазването на дистанция/отстояние между катедрата и чиновете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови