МЗ предлага при джипито да се ходи само със записан час

OFFNews Последна промяна на 11 август 2014 в 15:15 1969 2

Всеки общопрактикуващ лекар да започне да приема пациенти след записан час. Това предвижда проект на здравното министерство, свързан с въвеждане на нов медицински стандарт по обща медицина, съобщи „Стандарт“.

В момента също има възможност пациентите да посещават личния си лекар след предварително записан час, но това не е задължително.

Ако бъде приет новият медицински стандарт по обща медицина обаче, личните лекари ще подлежат на глоба, ако не спазват реда за прием на пациенти или не вдигат телефона си.

Предвижда се и местата в чакалните да се намалят до 2 вместо досегашните 6.

промените имат за цел да намалят опашките пред кабинетите на личните лекари.

Общопрактикуващите лекари ще трябва да въведат задължителни домашни консултации за бременни и малки деца.

Освен това джипитата ще могат да дават консултации по телефона и по интернет в рамките на работното си време.

Остава и задължението за записване на часове за домашни посещения за тежкоболни и трудноподвижни пациенти.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.08 2014 в 15:14

Защо не се мисли за приемане на няколко варианта? Нуждите на пациентите са различни! Различно е и времето, с което разполагат. Мразя като почнат да ми 'разправят' къде и как било по света, но защо не се копира най-доброто и да се приспособи към местните условия?! Тук, където живея по-голяма част през годината, си записвам час при личния лекар. Ако е спешно ми дават час почти веднага, ако не е-до десетина дни. Случвало се е да чакам по 65 мин. закъснение от графика. Ама си го харесвам, а и имам време. Съпругът ми не може да го понася, че го кара да чака по 30+ минути и си промени плана- звъни на линия, където обяснява проблема и от там му дават име на специалист, където да се запише. При сериозна спешност си има Бърза помощ и близка болница, където да отскочиш, ако не си за линейка. Обаче и здравните са сериозни и абсолютно задължителни. Няма добро здравеопазване за почти без пари!!!

12.08 2014 в 14:24

Пълни глупости. Разболяваш се, обаждаш се на домашния лекар и той ти дава час за след 2 седмици, когато или ще си оздравял, или ще си хвърлил топа.