МЗ чака справка от спешните центрове за заплатите, предстои нова среща

OFFNews 06 юни 2024 в 15:00 711 0

Галя Кондева

Снимка Архив

д-р Галя Кондева

Предстои нова среща за заплатите в Спешните центрове, каза днес пред медии в Шкорпиловци служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева.

По думите ѝ причината е, че има разминавания в данните на ведомството и на спешните звена. Всички центрове трябва да подадат информация за направеното разпределение на средствата по постановлението за премахване на диспропорциите, обясни Кондева. Тя увери, че когато това бъде направено, ще се състои нова среща и ще бъде взето решение.

Министърът коментира още, че все по-малко лекари заминават от страната, но недостиг на кадри в системата има, особено на медицински сестри. Търсят се различни варианти за преодоляване на проблема - чрез здравни асистенти, парамедици, обясни Кондева.

Тя припомни, че поради нормативни неуредици доста от специалистите по здравни грижи не могат да се включат активно в системата. Водят се разговори с университетите за оптимизиране обучението на сестрите, каза още Кондева. Идеята е след втората година те да могат да работят като здравни асистенти, а след четвъртата да са практически активни, пише БТА.

Тя коментира още и ситуацията с пострадал тежко пациент в Сандански, който е извозен с хеликоптер до „Пирогов“. По думите ѝ този тип медицинска помощ ще стане система, когато страната ни ще разполага с 8 хеликоптера, но и сега е от полза, защото има случаи, в които сухоземно транспортиране на пациента би влошило състоянието му.

Министър Кондева е на посещение в Шкорпиловци заедно с колегите си министърът на туризма Евтим Милошев и министърът на околната среда и водите Петър Димитров. На брифинг пред журналисти, те увериха, че качеството на морската вода по нашето крайбрежие е отлично.

По думите на д-р Кондева регионалните здравни инспекции в страната следят непрекъснато за качеството на водите за къпане в морето, като акцентът пада върху микробиологичните показатели. Проби се вземат и при постъпване на сигнали.

Тя посочи, че във Варненския район има 23 зони за къпане. Водите в 22 от тях са с отлично качество, "добро" е само на Южния плаж във Варна.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх