''Защита'' отменят протеста, пак ще се срещат със здравния министър

OFFNews 04 юни 2024 в 16:33 811 0

Снимка БГНЕС

Синдикат "Защита"

Проблемите със заплатите на работещите в здравната система обсъдиха на среща представители на синдикат "Защита" и служебният министър д-р Галя Кондева. След разговора синдикалистите обявиха, че отменят протестните действия, нови преговори ще има по-късно този месец. 

Председателят на "Защита" съобщи пред журналисти, че от средствата, предвидени за заплати в центровете за спешна помощ, е оставен солиден резерв за корекции. По думите му с този резерв се предвижда работещите да бъдат компенсирани, ако някъде са допуснати грешки. Той подчерта, че синдикатът настоява за 10-процентна актуализация на клиничните пътеки в болниците, за да се повишат заплатите на работещите в тях.

Той подчерта, че част от областните болници, които нямат достатъчна дейност, няма да могат да осигурят заплатите, указани в досега действащия Колективен трудов договор. "Стигнахме до общо мнение, че трябва да се търси вариант, за да може да се съхранят тези болници и да се търси изход от кризата, а не тя да се задълбочи", добави той, цитиран от БТА. 

Автошествие за по-високи заплати в Спешна помощ

На среща в понеделник министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева и Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването начертаха план за подписването на нов Колективен трудов договор (КТД).

Кондева събра работодателите и синдикатите на масата на преговорите за нов КТД макар до момента да няма особено сближаване на позициите. Работодателите бойкотираха договора, чийто срок изтече в средата на април тази година. В документа бяха заложени основни заплати за лекар без специалност - 2000 лв., за медицинска сестра 1500 лв., а за санитар - 910. Едва 38% от държавните и общинските болници обаче са достигнали договорените нива.

На срещата със здравния министър беше решено работодателите да предложат структура за нов задълбочен анализ, който обхваща всички 181 лечебни заведения – държавни и общински. Предвижда се да бъде разработена и единна методика за оценка на причините, поради които болници не са успели да достигнат нивата на заплати от досега действащия КТД.

Същевременно на заседанията ще започне обсъждане и на конкретни текстове за нов Колективен трудов договор. Едно от предложенията на синдикатите е, той да бъде подписан за срок от 1 година без това да включва клаузите, които се отнасят до възнагражденията. В тази част предложението е да се запазят същите нива като в предходния КТД, но за по-кратък период от 4 месеца. След това с приемане на новите бюджетни програми, частта за заплатите да бъде преразгледана и да се приемат нови стойности.

Работодателските организации от своя страна настояха при подобен подход да бъде осигурена гаранция, че Националната здравноосигурителна каса няма да налага санкции на болниците, които не са успели да постигнат необходимите нива в рамките на четиримесечния срок.

Припомняме, че НЗОК не наложи санкции на лечебните заведения, които не достигнаха договорените нива на заплати. Временно изпълняващият длъжността управител на фонда Момчил Мавров обясни с липсата на нов Колективен трудов договор.

В Националния рамков договор (НРД) се предвижда налагане на санкции на болниците, които не осигурят началните заплати, посочени в КТД. При липсата на действащ КТД автоматично отпада разпоредбата в НРД, според която НЗОК ще налага санкции на болниците, които не успеят да осигурят указаните начални заплати. Без наличие на КТД тези текстове остават без действие и няма база, на която НЗОК да осъществява контрол и да налага санкции, обясни Мавров.

НЗОК не може да санкционира болниците, които не увеличават заплатите

През март тази година от сдруженията на общинските, на областните, на университетските и на частните болници изразиха несъгласието си с регулирането на заплатите чрез НРД. В подписания НРД 2023-2025 г. като изискване за изпълнение на медицинските дейности са въведени прагове за минимални възнаграждения на медицинските и немедицински специалисти, както и за максимални съотношения между най-ниските и най-високите възнаграждения на работещите медици във всяка болница. В Анекса към НРД, който беше подписан на 20 февруари 2024 г., са заложени и санкции за болниците, които не изпълнят тези изисквания.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Историите на Иво Иванов