Мутафчийски против отпускането на мерките, училищата може да отворят през май

OFFNews 26 април 2020 в 20:42 4989 7

Връщането на учениците от 7 и 12 клас в училище е планирано от министъра на образованието за края на месец май. Това заяви председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски по NOVA.

„Нужна е подготовка. Представили сме два варианта – или започват най-малките, или започват по-големите, защото трябва да се явят на матури. Дори в условия на коронавирус, животът не може да спре. И понеже не се вижда краят, ние трябва да се адаптираме към съществуването на този вирус. В повечето западни страни, в които искат да се възстановят учебните занятия, препоръчват чиновете да бъдат наредени на разстояние от 1 метър, а в класната стая да има не повече от 15 ученика“, уточни той. Според него обаче това би поставило образователната ни система пред сериозно изпитание. „Откъде ще се намерят толкова учители и помещения?", попита Мутафчийски.

Отпускането на мерките е парадоксално

„Отпускането на мерките в този момент е парадоксално. В други страни, в които говорят за разхлабване на мерките, са прехвърлили платото на заболеваемостта и вървят надолу, докато нашата крива си върви нагоре. Всъщност ние преживяваме втори малък пик, защото в началото на април имахме подобен. След това заболевоемостта намаля и в последно време пак се „катерим“ по параболата“, обясни Мутафчийски.

Мерките са напът да се провалят

„Получавах стотици писма по имейла си, докато не го премахнах, защото имаше ругатни и нецензурни обръщения. Не можах да разбера кое не стана ясно. Не е задължително да стоиш само вкъщи - може да излезеш на работа, на лекар, до аптека, до магазина. Ако го направиш два-три пъти през деня, това си е една доста сериозна разходка по софийските улици. Надигна се такъв вопъл, че стоим затворени. Не сме стояли затворени. Гърците, сърбите, италианците, французите стояха затворени, ние – не. Едни от най-либералните мерки, но всъщност навреме наложени, дадоха резултат. В момента са напът да се провалят, защото сега съвсем не се изпълняват. Вчера, докато отида от вкъщи до болницата, срещнах около 25 души. 20 от тях нямаха маски, четирима ги носеха като лигавник и само една жена я носеше правилно“, обясни генералът.

„За парковете винаги съм казвал, че не са животоспасяващи. Имаше обаче много противоречиви мнения. Опасявам се, че ще има събирания на големи групи млади хора с бири в ръка, събиране на майки, което е реална опасност за разпространяване на заразата", каза още Мутафчийски.

Генералът заяви, че подкрепя думите на главния прокурор Иван Гешев, който смята, че мерките са добри, но контролът куцаше. „Това бяха полумерки, които „полу" се изпълняваха. Нито полицията, нито общинските служители имат неизчерпаем ресурс от хора. Всеки от нас трябва да бъде съвестен, когато излиза навън“, обясни началникът на Оперативния щаб.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

7

Мислопрестъпник

27.04 2020 в 18:39

Мерките, свързани с носето на маски у нас, се изпълняват не половинчато, а третично или четвъртично. Една от причините е свързана с противоречивите нареждания при въвеждането им: задължително - препоръчително - задължително. Другата е свързана с личния пример на премиера, който си я слага на очите или я носи като лигавник, третата - с липсата на контрол. Много важна е и четвъртата - липсата на социална отговорност. При безсимптомното протичане на болестта при 80% от случаите, всеки следва да гледа на себе си като на вирусоносител и да носи маска, не толкова да се предпази (което е малко вероятно), а за да не навреди случайно на околните. Отбиването на номера и носенето на маска под носа, както били писали някъде в нета, е също толкова ефективно като това да си сложиш презерватив на топките с цел предпазване от венерически болести или нежелана бременост.

5712

6

tough

27.04 2020 в 10:05

Aбе пускай стадото да събира cтаден имунитет, че трябва да гоним 70% заразени. То със седене вкъщи имунитет не се прави ;)

3810

5

Пенчо бре

27.04 2020 в 09:08

"Вчера, докато отида от вкъщи до болницата, срещнах около 25 души. 20 от тях нямаха маски, четирима ги носеха като лигавник и само една жена я носеше правилно“, обясни генералът."

Генералът да не живее във Факутето или около един с лигавник от Банкя? Аз пък, за разлика от него, срещам повечето хора, с маски и гледаме да се разминаваме на голямо разстояние. За работа пътувам с трамвай, с по около 6-7 души във вагон и сядаме шахматно. Всички с маски. Кучето си пускам по тревичка, която е между паркове, с пейки, та може и да ме глобят, заради буквата на заповедта. Аз мисля, че духа е по-важен, ноиди го разправяй на милиционери.

7946

4

Иван Барабан

27.04 2020 в 07:25

г-н edin slep, подробно и изчерпателно стего написали, само в текста не видях да сте казали вие от кой сектор сте IT или икономическия. Много класово станало във вашия квартал, продавачки и келнерки на пейките, високата индустрия прави на два метра :)

12078

3

edin slep

27.04 2020 в 01:39

Спазването и не спазването на мерките зависи и от културата и от образованието на хората.

Вчера привечер изведох детето да покара колело в двора на училището до нас. Не и позволих да се заиграва с деца, и аз и тя бяхме с марки. Видях познати (все пак един квартал сме), които са от сектора на информационните технологии - стоим на два и нещо метра, говорим си, не оставяме децата да се доближават докато играят, не седим на пейки, играем с децата.

На две пейки са се събрали три семейства и си бъбрят, нито те нито децата са с маски. Някои ги познавам, добри хора са, продавачка е едната жена, другата е сервитьорка. Предполагам че омаловажават случващото се.

Добре че у нас няма камиони с трупове, както в Бергамо и Милано, както в Мадрид и Ню Йорк.

Да, всички сме за икономиката, е да ще има жертви, но никой не го мисли в контекста, че баща му, майка му, баба му ще умрат.

В Петрич вече и болница няма - фалира. Ако по селата се разболеят хора от този вирус, няма кой и да ги разбере ...

13214

2

XR4

27.04 2020 в 01:05

Прав беше професора-80%!

10372

1

elbarbudo

26.04 2020 в 21:00

Когато каскета почне да размята майтапчийски по телевизора с белезници, аз ще изляза на балкона и ще пляскам.
 
X

Предизборно със Светльо Витков