Пробите за ебола ще са ясни към 3 ч. след полунощ

OFFNews 20 ноември 2014 в 22:44 4529 2

Ваньо Шарков.

Към 3 ч. след полунощ се чакат резултатите от изследването на пациента, който е диагностициран като рисков за ебола и е настанен във Военномедицинска академия, съобщи зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.

Той уточни, че пациентът е с висока температура и затова е отпаднал, но няма другите симптоми, типични за ебола.

Единствената причина за поставянето под наблюдение е, че е бил в инфектирана държава, каза Шарков.

Хората, които са били днес в болница "Токуда", към която пациентът първо се е обърнал, нямат основание за притеснение, защото вирусът не се предава по въздуха или дори от ръкостискане. Начинът на предаване е чрез пряк контакт и обмен на телесни течности, каза зам.-министърът.

Още 25 души са изолирани

Ръководителят на Клиниката по инфекциозни болести във Военномедицинска академия проф. Камен Плочев докладва в щаба на Министерство на здравеопазването, че пациентът е настанен в Клиниката и са започнали всички диагностични и лечебни дейности.

Според лекуващия екип резултатите от проведените клинични и неспецифични лабораторни изследвания на кръвта дотук не дават убедителни данни за наличие на вирусна инфекция.

По последни данни всички идентифицирани към момента контактни лица - 12 души в пряк контакт с пациента и 13 души – в индиректен контакт, са изолирани при подходящите условия. Епидемиологичното проучване продължава, съобщават от МЗ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови