Москов: 5-валентната ваксина е безопасна, няма да я спрем

OFFNews 20 януари 2016 в 18:18 4636 7

Петвалентната ваксина "Пентаксим” е сигурна, доказана и многократно използвана. "Пентаксим”-ът има разрешение за използване в България. Проблемите с разрешението за използването на ваксината идват от това, че търговецът няма право да търгува на територията на България, но ваксината е безопасна.

Това заяви здравният министър Петър Москов на извънреден брифинг, след като от прокуратурата обявиха, че двете ваксини, внесени като дарение от Турция - 5-валентната "Пентаксим" и ваксината срещу Хепатит B "Еувакс", не трябва да се разпространяват в България, тъй като нямат разрешение за използване в страната. 

Всякакво съмнение, че това не е същата ваксината, която е поставена в имунизационния календар в България, е лъжливо и не почива на никакви данни, категоричен е Москов.

Той подчерта, че има и други лекарства в България, които нямат разрешение за търгуване в страната, но се прилагат от лечебните заведения, без да се продават.

Нито един от компонентите от 5-валентната ваксина не се произвежда в Турция. Всеки един се произвежда във Франция. Част от тях се опаковат в Турция, обясни Москов.

Министърът допълни, че в страната има търговец и вносител на „Пентаксим”, но те не са се явили на търга за доставката на ваксината, затова се е наложило да бъдат внесени от Турция. 

Той уточни, че петвалентната ваксина "Пентаксим” няма да бъде спряна след становището на прокуратурата. Всички 100 000 дози от ваксината вече са раздадени и са употребени.

В момента бебетата се ваксинират с медикаментите, които са внесени, след като вносителят на "Пентаксим" вече се е включил в търга в края на ноември, заяви Москов пред БНТ.

По думите му ваксините попадат в клауза на Закона за лекарствата и Наредба 10 и ваксините могат да бъдат доставени директно за достъп на пациентите чрез Министерството на здравеопазването.

Той цитира и становище на Изпълнителната агенция по лекарствата, според което ваксината е приложена съгласно законодателството и имунизационния календар. 

Москов каза още, че проверката на прокуратурата е била съсредоточена върху ваксината срещу Хепатит B "Еувакс" и тя наистина няма разрешение за употреба в България, което означава, че тази ваксина не може да влезе в търговската мрежа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови