Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Модерна и Новавакс са включени в британско изследване за смесване на дози от различни ваксини

OFFNews 14 април 2021 в 14:32 1231 0

Британското изследване върху ефекта от използването на различни дози ваксини срещу COVID-19 беше разширено и включи препаратите на "Модерна" и "Новавакс", съобщи Ройтерс.

Проучването "Ком-ков" започна през февруари с цел да установи дали приемът на първа доза от един вид ваксина и втора - от друг предизвиква достатъчно силен имунен отговор като поставянето на две дози от една и съща ваксина.

Идеята е да установим дали е възможно множеството налични ваксини срещу COVID-19 да се използват по-гъвкаво, поясни Матю Снейп от университета Оксфорд, който е ръководител на изследването.

Във Великобритания и много други европейски страни в момента се използват ваксините на "Астра Зенека" и "Пфайзер"/"Бионтех" в националните имунизационни кампании срещу пандемията. Съобщенията за проява на рядък вид тромбози накараха някои правителства да ограничат прилагането на ваксината на "Астра Зенека" само при определени възрастови групи или да насочат хората, имунизирани с първа доза ваксина на "Астра Зенека", да приемат втора доза от друга ваксина.

На брифинга, на който обяви включването на препаратите на "Модерна" и "Новавакс", Снейп каза, че се търсят доброволци на възраст над 50 г., които са били ваксинирани с първа доза през последните осем до дванадесет седмици.

"Ако успеем да докажем, че смесените схеми генерират добър имунен отговор като стандартните, без значително увеличаване на реакциите към ваксините, това би позволило на повече хора по-бързо да приключат имунизационния си курс", поясни ръководителят на проучването. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews