''Млъкни, бе лигльо!'': Майка на болно дете се оплака от грубо отношение във врачанската болница

Според медицинските лица, детето било неспокойно и буйствало

OFFNews 23 март 2023 в 09:11 1729 0

Катя Каменова

Снимка Скрийншот

Катя Каменова, майка на болно дете

Майка на 7-годишно дете сигнализира в РЗИ, "Медицински надзор" и Врачанската многопрофилна болница с твърдението, че детето ѝ е жертва на агресивно поведение от страна на медицинския персонал в болницата във Враца.

Случаят е от началото на март. На 3 март майката Катя Каменова постъпила със сина си във врачанската болница. От едно отделение е преведена в друго, където се случва нещо, което я смущава. Сигнализира институциите и чака отговор 20 дни.

Синът ми постъпи в отделение „Уши, нос, гърло“ с възпалено ухо и парацентеза. Беше необходимо да остане под лекарско наблюдение и да бъде на антибиотична, венозна терапия. След като ни приеха, сестрата ни повика, за да му поставят абокат и да му вземат кръв за изследвания. Отидохме в манипулационната, сестрата пристегна ръката на детето и му каза да стяга юмручето, за да се очертае вената. Погледна ръката и излезе. След малко се върна и ни каза да отидем в отделението по педиатрия. Там в манипулцационната имаше три медицински лица. Казаха ми да поставя детето на бебешката кушетка, където да легне. Той легна, но тъй като кушетката не отговаряше на ръста, краката му стърчаха във въздуха. Помолиха санитарката да му ги хване, а на мен ми казаха да изляза, защото имало заповед на директора, с която се забранява престоят на родители по време на такива манипулации, разказва Катя Каменова по bTV.

По думите ѝ детето било спокойно, затова излязла от стаята. Сестрите затворили вратата, но след секунди се чул крясък: „Млъкни, бе!“.

Веднага влязох вътре. Една жена беше хванала едната му ръка, друга – другата, трета държеше краката му, а четвърта - главата му. Една медицинска сестра го бодеше и се опитваше да му сложи абоката. Сестрата стискаше ръката му, за да се очертае вената и през цялото време се викаше „Млъкни, бе, лигльо! Стига сте ни правили на
маймуни!“. А на мен ми казваше да напусна. Казваха на детето „Ти жена няма да си намериш, много си лигав". Възмутиха ме силните крясъци, поведение и държане към сина ми, което едно медицинско лице не бива да си позволява. Тонът беше ужасно груб и възмутителен. Опит за намиране на вена с лента не беше правен, а единствено със стискане с ръка", коментира още майката.

На следващия ден, когато отишли за преглед, жената споделила възмущението си пред лекуващия лекар, доктор Бисер Тодоров. Той се обърнал и я попитал „А вие защо бяхте вътре?“.

От РЗИ Враца са обяснили, че е действано в интерес на здравето на детето. В тяхно становище е посочено, че то е било много неспокойно, а според медицинските лица е буйствало и ритало.

Майката отрича тези твърдения и казва, че синът ѝ не за първи път е бил в болница и не за първи път му се поставя абокат, десетки пъти е вземано от него кръв за изследвания.

„Настоявам за адекватни административни наказания за грубите реакции към едно дете“, казва Катя Каменова.

Директорката на болницата е отказала коментар, тъй като в момента тече проверка, но до РЗИ е написала, че действията на медицинския персонал са били съобразени с нормативната база и са в интерес със здравето на детето.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II