Международно изследване: Българите доплащат най-много за лекарства

OFFNews 26 януари 2020 в 21:40 2930 1

Българите доплащат най-много за лекарства, показва международно медицинско изследване. Според данните по този показател страната ни се доближава до процентите в третия свят, съобщава Нова тв.

Проблемът с доплащането за лекарства се оказва еднакъв както за тези, които плащат здравни вноски, така и за онези, които не се осигуряват. Почти винаги и едните и другите доплащат в аптеката.

Всички произволно избрани клиенти в столични аптеки, с рецепти с лекарства, които се поемат по Каса, трябва да доплатят лекарства си, показва репортаж на Нова телевизия.

„115 лева струва лекарството. Аз плащам 40, другото доплаща Касата. Това, което доплащам, е 30 процента от цената му”, разказва жена, която екипът на Нова среща в аптеката.

Заради доплащането доста пациенти сами решават да си спестят посещението при лекар, който да изпише медикаменти по Здравната каса. „Всъщност НЗОК плаща на 100 процента само лекарствата за 3 - 4 болести. Всички останали или ги доплащат, или си го купуват без Касата”, казва д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

„Има и много лекарства, като такива за високо кръвно налягане, например, които се купуват масово на свободна продажба. Просто, защото реимбурсацията им е много малка и хората не им се занимава да се редят, да чакат, да им ги изпишат”, коментира Николай Костов, който има верига от аптеки.

Собствениците на такива отчитат още, че приходите от лекарства на свободна продажба са два пъти повече от тези, които се поемат от Касата. Именно този факт е една от причините работещите българи да плащат здравни вноски без желание, твърдят експертите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13874

1

emanuilis

26.01 2020 в 22:58

Т.е. следва да разбираме, че здравните вноски трябва да отиват само за лекарства. Трудът на медицинския персонал е безплатен. Ясно.