Меджидиев: Проверките в аптечната мрежа няма да спрат

OFFNews 30 март 2023 в 17:31 720 0

Асен Меджидиев

Снимка Архив/БГНЕС

Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването

Проверките, които се правят в аптечната мрежа по отношение на наличността на лекарства, трябва да бъдат регулярни, а министерството е длъжно да осъществява контрол. За мен е изключително важно хората да не чувстват недостиг и липси. Имаше някои наказания, които се наложиха. Проверките няма да спрат, поне докато съм министър.

Това каза пред БТА служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев в Дупница, където беше по повод церемонията за официалната първа копка за строителството на нов православен храм.

Той отчете, че са постигнати "някакви резултати" и в момента недостигът на лекарства е овладян,  Той посочи, че преди около три месеца положението е било доста сериозно, както у нас, така и в европейски мащаб. През последния месец е било доставено количество с антидиабетни медикаменти и бързодействащ инсулин. Очаква се доставка на „Вентолин“, който дълго време липсваше. Имаме наличност на почти всички детски антибиотици, коментира министърът.

Министърът посочи също, че още в началото на май, след изборите, ще бъдат извършени промени по отношение на системата с ТЕЛК. Първо променихме наредбата, след това и закона. Ще има много повече комисии, които да правят експертизите, ще бъде поставен много кратък срок за извършването на експертиза, обясни Меджидиев и добави, че се надява реформата да бъде направена в този мандат. Той уточни, че в новата система ще бъдат въвеждани документите по електронен път и хората няма да се разкарват. Ще има дори анонимност, за да се избегнат лоши практики, съществували досега, допълни министърът.

Той съобщи, че от пет месеца е възстановена работата по изграждането на нови спешни центрове в страната, което започна още през 2016 година, но беше стопирано. Има индексирани оценки от МРРБ и в момента за всички спешни центрове в страната се възстановява изграждането им. Надявам се скоро да има редовно правителство и да продължи това, което сме започнали, посочи още министърът.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Можеше ли да спасим убитата Силвия?