Меджидиев: Налагаме санкции на двама търговци на едро с лекарства, проверките продължават

OFFNews 13 февруари 2023 в 12:32 2248 1

Асен Меджидиев

Снимка БГНЕС//Надежда Пеева

Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването

Има наложени санкции за двама търговци на едро с лекарства лекарства. Това каза по време на посещението си в Бургас служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев, предаде агенция "Фокус".

По думите му основните нарушения, които са установени, са свързани с това, че търговците не са подавали информация към Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА).

Складът на единия от тях ще бъде затворен, а на другия - разрешението за дейност ще бъде отнето. Отделно, има наложени парични глоби в сериозни размери. Най-важното е хората да не усещат проблем с наличието на медикаменти в аптечната мрежа", заяви министърът. Според него е видим резултатът от действията, които Министерството е предприело през последния месец по отношение наличностите на лекарства, каза Меджидиев.

Той припомни, че през последните два месеца са били подсигурени 200 000 различни медикамента допълнително, извън плановите доставки.

Мобилизирани са всички фирми. Целта е да не се достига до ситуацията, в която бяхме изпаднали преди 2 месеца. Недостигът е в цяла Европа, не е само в България, но това не трябва да ни успокоява", добави той.

Министърът посочи, че до момента са извършени 60 проверки в складове на едро и аптеки. Контролът ще продължи "с голям интензитет", посочи той.

"Установихме и друг проблем - някои от медикаментите не влизат в списъка и не можеше да бъдат проследени. В тази връзка предприемаме и законови промени - медикаменти, които в момента не достигат, да им се налага забрана за износ от страната."

Министърът е в Бургас за откриването на станция за телемедицина. По-късно е предвидено в сградата на Медицинския факултет на Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ да се подпише Меморандум за сътрудничество между Общината, учебното заведение и новоучреденото Сдружение на младите лекари в Бургас.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!