Проф. Сербезова: Недостигът на лекарства е от години. Д-р Меджидиев манипулира общественото мнение

OFFNews 23 януари 2023 в 12:50 1089 0

проф. Асена Сербезова

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

проф. Асена Сербезова, бивш министър на здравеопазването

"Недостигът на лекарства го наблюдаваме години наред и това е проблем, който не се решава обхватно. В момента д-р Меджидиев се насочва към една от причините за това, но не към основната. Той смесва в опита си за манипулация на общественото мнение истината с неистината."

Така бившият министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова отговори на критиките на наследника си на поста д-р Асен Меджидиев във връзка със свършеното в нейния мандат за недостига на лекарства в аптечната мрежа.

Миналата седмица Меджидиев представи резултатите от одит на "Информационно обслужване" на системата за контрол на медикаментите у нас СЕСПА. По думите на Меджидиев системата не дава възможност за добър контрол, работи с нелицензиран софтуер и взима данни за наличност на лекарства твърде назад във времето, което може да компрометира актуалността на забранителния списък за износ на лекарства.

Правен е един много внимателен анализ, с който вероятно д-р Меджидиев не е запознат - какви са причините за недостиг. Оказва се, че в над 50% от случаите лекарите предписват лекарства, които вече не са на пазара по ред причини. Някои фармацевтични компании предпочитат да се оттеглят от пазара, да не продават, заради ниските цени или заради проблеми в производството. За да може хората да получават лекарствата си на първо място лекарите трябва да предписват това, което е налично. Това може да се случи, когато се подава информация за наличното към тях, обясни Сербезова.

По думите ѝ в повечето случаи, с изключение на няколко продукта, които станаха известни, има терапевтични алтернативи.

"Логично е да се промотират и да има генерично предписване (заместване с продукт, който има същите лечебни възможности, но не е оригиналния) или да се въведат възможност за генерична замяна, която само в България и още две държави от ЕС не е въведена. Анализът на недостига показва, че причините са по-големи, че това, към което се насочва министърът, не е основна причина", посочи тя.

По думите ѝ няма доказателства, че "правилното прилагане на формулата е довело до недостиг на повече лекарствени продукти".

Системата СЕСПА (с която се контролира износът на медикаменти от Позитивния лекарствен списък, б. р.) не е разработена по времето на моето управление. В целия нормален свят, когато има такава база данни, е нормално да се поръча одит - като този на "Информационно обслужване". СЕСПА се администрира от Изпълнителната агенция по лекарствата, не от Министерство на здравеопазването, така че те са отговорни за контрола. Съмнявам се всеки да може да влезе без да остави следа, обясни тя.

Сербезова опроверга и друго твърдение на служебния министър - че по време на нейното управление на здравното министерство наблюдаваните лекарства са били намалени от 400 на 60. Тя посочи, че наблюдаваните медикаменти винаги са били около 4000, колкото са включени в Позитивния лекарствен списък (списък с лекарствата, които НЗОК заплаща).

Бившият здравен министър коментира и обвинението, че по нейно време е била променена формулата, по която се определя кои продукти ще влязат в забранителния списък и че всеки може да влезе в системата, без да остави следа.

СЕСПА не е разработена по време на моето управление. Тя се администрира от Изпълнителната агенция по лекарствата, всеки потребител, който влиза вътре, е регистриран. Дълбоко се съмнявам изказванията на Меджидиев да са истина, защото въвеждат много опасно внушение. Той на няколко пъти си противоречи. Първо казваше, че докладът е с информативен характер, през ноември каза, че формулата е променена законно, след това, че е грешна. Има една-единствена формула - няма формула на Меджидиев или на Сербезова. Тя е такава, каквато е заложена в закона, посочи бившият министър.

По думите на Сербезова промяната във формулата се е наложила след сигнали от европейска и българска организации, че има грешки във формулата, защото са били тествани различни количества и не е била дадена реална представа за ситуацията в страната. Не всички регистрирани в системата са подавали информация. Според тези сигнали въпросната формула е била незаконна, което е наложило да я приведат в съответствие със закона.

Тя подчерта, че още през август 2022 г. Народното събрание е приело промяна, която дава възможност на търговците на дребно да виждат какви са наличностите в складовете на едро, но до момента нейното действие не е факт.

"Препоръките се обсъждат с "Информационно обслужване" и касаят подобряване на системата, а не закононарушения. Така че в това е манипулацията - да се казва на хората, че не са предприети действия по всички препоръки", изтъкна в заключение Асена Сербезова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови