Медици на протест, искат нови условия за допълнителните възнаграждения и 40% ръст на заплатите (снимки)

OFFNews 10 август 2021 в 12:12 2658 0

Няколко десетки медици от спешните центрове от София, Перник, Благоевград, Велико Търново, Търговище, Кюстендил и Враца се събраха на протест пред Министерството на здравеопазването.  

Лекари, медицински сестри и шофьори на линейки протестират срещу състоянието на здравната система, правилата за определяне на допълнителните възнаграждения на здравните служители при предстоящата COVID вълна и възнагражденията в сектора.

През юли беше приета нова методика, според която спешните медици ще получават допълните възнаграждения за работата си с болни от COVID-19

Размерът на допълнителното възнаграждение е до 1000 лв. чисто при пълен отработен месец или сума пропорционална на отработеното от лицето време през месеца – не времето в пряк досег до пациент с доказан COVID-19, а реално отработено за месеца време. От Министерството на здравеопазването обръщат внимание, че размерът на възнаграждението не зависи от часовете, през които лицето е осъществявало спешна помощ на пациент с COVID-19, а от всички отработени часове през месеца.

"Тези 1000 лева не само са необходими, а дори са малко", заяви представител на Националния синдикат "Защита". Според тях министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров е далеч от всичко това и затова оценява труда на медиците "за жълти стотинки, докато си стои в кабинета".

Беше прочетена и декларация, адресирана до партиите и коалициите в 46-ото Народно събрание, в която се иска ръст на заплатите на медицинския персонал с 40% от 1 септември, както и определяне на първа категория труд. 

Освен представители на "Защита", в протеста се включиха и от КТ "Подкрепа", както и от КНСБ. 

Чрез мегафони те призоваха Кацаров да слезе при хората, "които му изкарват заплатата". След това задочно попитаха президента Румен Радев кой му е предложил Кацаров за здравен министър. Макар че микрофонът беше свободен и всеки, който пожелаеше, можеше да говори, никой не го направи. От Националния синдикат "Защита" обявиха, че имат разрешение за двучасов протест и затова ще отидат "до началниците на Кацаров", за да ги попитат от кого е назначен. 

За кратко движението между площад "Света Неделя" и Триъгълника на властта беше затворено, за да може протестиращите да отидат до Министерски съвет и президентството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови