Спешните медици ще получат допълните 1000 лева само ако са контактували с болен от COVID-19

OFFNews 29 юли 2021 в 19:24 1930 0

Право на допълнителни възнаграждения имат медицински и немедицински персонал, които през месеца са имали пряк досег до пациент с доказан COVID-19, съобщават от Министерството на здравеопазването. 

Оттам правят уточнението заради запитвания от служители на Спешна помощ. 

"Ако конкретно лице - медицинско или немедицинско/служител през определен месец не е имал досег до доказан с COVID-19 пациент, то той не попада за съответния месец в разпределението на средства за допълнително възнаграждение", допълват от МЗ.

Размерът на допълнителното възнаграждение е до 1000 лв. чисто при пълен отработен месец, или сума - пропорционална на отработеното от лицето време през месеца – не времето в пряк досег до пациент с доказан COVID-19, а реално отработено за месеца време.

От Министерството на здравеопазването дават и пример как спешните медици ще получават допълнителните възнаграждения:

След изтичане на календарен месец е видно кои екипи/лица – медицински или немедицински, са били в пряк досег до пациент с COVID-19 и това автоматично им дава право на допълнително възнаграждение за работа при неблагоприятни условия. "Ако приемем условно месец с 20 работни дни по 7-часово дежурство, то при 140 отработени часа – пълен месец, се дължат 1000 лв.", пишат оттам. 

Ако даден екип/ лице – медицинско или немедицинско, пряко осъществявало дейности с пациент с COVID-19 през месеца, е имал 4 дежурства по 7 часа, то за отработените 28 часа ще получи приспадащата се част от 1000 лв., което в случая е 1/5 или 200 лева, независимо от възможността само в едно от четирите си дежурства да е имало контакт с пациент с COVID-19.

От министерството обръщат внимание, че размерът на възнаграждението не зависи от часовете, през които лицето е осъществявало спешна помощ на пациент с COVID-19, а от всички отработени часове през месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови