МБАЛ-Самоков няма спешно отделение, което да отговаря на стандартите

OFFNews 23 септември 2022 в 18:05 1830 0

болница

Снимка Архив

МБАЛ-Самоков

Заради случая с починалия пациент на прага на спешния център в Самоков от болницата излязоха с позиция, в която казват, че към настоящия момент МБАЛ в града няма регистрирано спешно отделение в съответствие с действащата Наредба от 2017 г. за утвърждаване на медицински стандарт "Спешна медицина".

По-рано стана ясно, че мъж е починал пред Спешна помощ в Самоков. На видеоклип, заснет от близките му, се вижда как той лежи в безпомощно състояние на задната седалка на автомобил, докато чака да се появи лекар.

Оказва се, че медикът, който е бил на смяна, е трябвало да придружи друг спешен пациент с линейка до София. На място е била само медицинската сестра.

Ето цялата позиция на МБАЛ Самоков:

МБАЛ – Самоков има издадено разрешение за осъществяване на лечебна дейност № МБ-253/17.08.2016 г.
Съгласно издаденото разрешение за дейност в МБАЛ Самоков е разкрито и осъществява дейност Спешно отделение – с първо ниво на компетентност в изпълнение на медицинския стандарт по „Спешна медицина", утвърден с отменената наредба. Лечебното заведение е трябвало до края на 2017 г. да подаде заявление и приведе дейността на спешното си отделение с новия медицински стандарт „Спешна медицина".

До настоящия момент няма информация за предприети административни действия от ръководството на МБАЛ – Самоков за подаване на заявление и документи за промяна в обстоятелствата на издаденото разрешение за осъществяване на лечебна дейност, с оглед спазване срока за привеждане в съответствие на разкритото Спешно отделение с изискванията на стандартите по спешна медицина.

Това означава, че към настоящия момент болницата в гр. Самоков няма регистрирано спешно отделение в съответствие с действащата Наредба № 3 от 2017 г. за утвърждаване на медицински стандарт „Спешна медицина".

Към настоящия момент МБАЛ Самоков има сключен договор за оказване на медицинска помощ на пациенти със спешни състояния, с който болницата се задължава да оказва диагностика и лечение на спешно болен пациент по искане на дежурния екип от филиала за спешна медицинска помощ. Такъв договор болницата е имала и през 2021 г.

Обръщаме внимание, че с редица писма на Министерството на здравеопазването до директорите на регионалните здравни инспекции е изисквано да укажат на ръководителите на лечебните заведения да предприемат необходимите административни действия за своевременно привеждане на дейността на лечебните заведения в съответствие с изискванията на действащите медицински стандарти и актуализиране на издадените разрешения за осъществяване на лечебна дейност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови