Логопед: Около шестия месец е първият контакт на бебето с електронно устройство

Екраните спират говорното развитие на детето, казва Ива Александрова, специалист по ранно детско развитие

OFFNews 28 февруари 2024 в 13:25 758 0

смартфон

Снимка Pixabay

Смартфон

Средно около шестия месец след раждането бебето има първи контакт с електронно устройство. Това рефлектира в говорни проблеми, твърди логопедът Ива Александрова по БНР.

В последните години зачестяват проблемите, свързани с говорното развитие на децата. Няма официална статистика, но специалистите отчитат тревожни тенденции.

"Всяко трето или четвърто дете има нужда от помощ. Един от факторите е задръжката в развитието на движенията. Изключително ранното въвеждане на устройствата под каквато и да е форма – телевизия, таблет, телефон, които не позволяват на децата да развият адекватно реч. Средната възраст на подаване на устройство и включване в живота на бебето е около шестия месец. Това обаче е пикът в развитието на езиковите зони в мозъка. Детето е готово да учи език, да започне да повтаря, да се научава как да говори, как да движи лицето си. И в същото това време ние го спираме, като му даваме устройство, казва Александрова.

Друг фактор за поява на говорни проблеми е дългото задържане на пасирана храна, твърди логопедът.

Александрова е инициатор на кампанията за безплатни консултации "Логопед с добро сърце", чието шесто издание предстои.

"Каузата се случи за първи път преди 5 години. Започна с необходимостта от профилактика, превенция на нарушенията. Ранната превенция е пътят да се избегне едно нарушение или терапията му да започне навреме", посочва тя.

Около 2000 специалисти работят в цялата страна, но този брой е крайно недостатъчен, обяснява Александров и уточнява, че има национална държавна програма за скрининг на ранни нарушения в езиковото развитие, която започва от 3-годишна възраст на децата, уточни Александрова.

Тя препоръчва всички родители да правят консултация с логопед, защото "понякога родителите не се тревожат, а трябва", докато в други случаи се тревожат, "а няма за какво".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!