Личните лекари са готови да излязат на протест

OFFNews 11 февруари 2018 в 09:59 2482 0

Личните лекари са готови да излязат на протест

Общопрактикуващите лекари в страната са в готовност за ефективни протести. Недоволството им е провокирано от недостиг на средства в бюджета, изискването да описване на касови бележки, след преглед на пенсионери и готвени промени в наредбите за диспансеризация и профилактични прегледи.

От сдружението на общопрактикуващите лекари предупредиха, че има опасност личните лекари с големи пациентски листи да спрат да записват нови пациенти.

Ние нямаме финансовата възможност да назначаваме втори колеги в практиката. Особено ако при един праг от 2500 те станат примерно 2510. Тези 10 човека просто няма да дадат възможност да се осигури заплата на този лекар, каза пред БНТ д-р Гергана Николова. 

В списъка ѝ с пациенти има около 2500 души. В зависимост от възрастта им касата ѝ плаща между 1 лев и 5 стотинки и 1 лев и 47 стотинки. Доктор Николова се стреми да не надвишава лимита от 2500 пациенти, защото ще се наложи назначи още един лекар.

Дори и да осигури пари за заплата доктор Николова не знае, дали ще може да намери втори лекар.

"От както е стартирала реформата непрекъснато намаляваме и няма нови колеги, които да дойдат дори и на освободени практики да заемат мястото, пък камо ли да работят като втори човек", коментира тя.

Пациентите се опасяват, че ако лекарите с големи листи спрат да записват нови хора правото им на избор ще бъде ограничено.

"Оставете всеки да си менажира практиката. Вие осигурете средствата. Така, че да могат да се привлекат допълнително хора. Ако щете, отпуснете целево средства - за назначаване на сътрудници", коментира доц. Любомир Киров - председател на Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Над 4200 лични лекари в страната са сключили договор със здравната каса. По-малко от 600 от тях са надвишили лимита от 2500 пациенти и са назначили втори човек. Ако медик откаже да запише пациент, той може да подаде жалба в районната здравна каса. До момента такива сигнали в касата и здравното министерство не са постъпили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!