Лекарство срещу рак на гърдата се продава без рецепта

Медикаментът е сред най-препоръчваните във фитнес залите и в спортните форуми

OFFNews 03 октомври 2019 в 21:00 5618 1

Медикаменти за лечение на рак на гърдата са популярни и сред спортуващите. Въпреки режима им на отпускане и сериозните странични ефекти, купуването им от аптека без рецепта се оказва съвсем лесно, съобщава БТВ. Медикаментите с антиестрогенов ефект обикновено се използват за лечение на рак на гърдата. Точно те са сред най-препоръчваните във фитнес залите и в спортните форуми. Те блокират производството на естроген в тялото, което позволява натрупване на повече мускулна маса. Използват се и след употреба на анаболни стероиди.

Експеримент на екипа ни обаче показа, че аптеките масово не изискват рецепти за тези медикаменти. За рецепта ни попитаха само в една аптека. Така, за минути успяваме да си купим няколко опаковки от лекарството.

Подобна практика крие сериозни рискове за здравето, казват специалисти. Според д-р Веселина Яначкова (ендокринолог) приеманeто на лекарството може за бъде изключително опасно, защото освен тромби и инфаркти, води до еректилна
дисфункция и фертилитет. 

„Това са неподготвени хора. Не може фитнес инструкторът или интернет да кажат кога да се използва това лекарство”, категорична е д-р Веселина Яначкова. За рисковете предупреждават и фармацевти. „Най-тежкият страничен ефект е, че самият медикамент може да предизвика рак. Може да доведе наистина до настъпване на инфаркт”, обяснява и фармацевтът Антон Вълев.

Освен опасно, отпускането на тези лекарства без рецепта е и забранено. За подобно нарушение законът предвижда глоби за фармацевтите - от 1000 до 3000 лв. Санкции за собствениците на аптеките няма. Според аптечната камара, това е и причината тази практика все още да съществува. От Здравното министерство отчитат, че отпускането на лекарства без рецепта е най-честото нарушение в аптеките.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови