Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Лекарският съюз и НЗОК се споразумяха за по-високи цени на медицинските дейности

OFFNews 28 април 2022 в 18:36 1163 0

Снимка Pixabay

Българският лекарски съюз (БЛС) и НЗОК се споразумяха за по-високи цени на медицинските дейности, съобщиха от съсловната организация.

След три месеца интензивни разговори по параметрите на Анекса към НРД 2020-2022 г. са постигнати следните договорености за изпълнителите на медицинска помощ:

30% средно увеличение на цените на дейностите в първичната и специализираната извънболнична помощ, които влизат в сила със задна дата от 01.01.2022. За първи път извънболничната помощ е изведена като приоритет и е договорен толкова сериозен ръст на цените.

При първичната извънболнична помощ ръстът на цените е средно 30%. Съществено е увеличението, както на профилактични прегледи, така и за диспансерно наблюдение на хронично болни пациенти. Повишени са и цените за капитационни плащания при общопрактикуващите лекари.

31% средно е повишението на цените на дейностите при специализирана извънболнична помощ, включващи първични и вторични прегледи, медицинска експертиза, профилактични прегледи, диспансерно наблюдение на хронично болни пациенти, прегледи по майчино и детско здравеопазване.

При медико-диагностичните дейности има чувствителен ръст на броя на изследванията (обемите). Целта е да се покрият нуждите на пациентите и да им се даде възможност да се възползват от по-голям брой изследвания.

В болничната помощ е постигната поставената цел от средно увеличение на цените за дейности в размер на 25%. Новите цени влизат в сила от 01.05.2022г. За оставащите месеци до края на годината болниците ще получат и увеличени бюджети - приблизително с 25%.

Анексът ще бъде подписан утре в Министерство на здравеопазването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!