Лекарите предупредиха за възможни фалити без увеличение на парите за извънболнична помощ

OFFNews 01 ноември 2017 в 15:40 1552 0

Българският лекарски съюз предупреди, че са възможни фалити, ако в бюджета за 2018 г. не се заложат повече пари за извънболнична помощ. 

Според съсловната организация заложеното увеличение за болничната помощ в бюджета е задоволително, но е притеснена от подценяването на дейностите за извънболнична помощ. Лекарите са категорични, че предвиденият бюджет в това перо ще влоши качеството на медицинските дейности. 

„Категорични сме, че е необходимо увеличение в средствата за извънболнична помощ и ако това не се случи, предстоят фалити на лечебни заведения и в извънболничната помощ“, посочиха от БЛС.

Реалното увеличение спрямо бюджет 2017 на НЗОК е 407 млн. лв., от които за болнична помощ са насочени 148,560 млн. лв., за медико-диагностични дейности – 5, 5 млн. лв., за медицински изделия са предвидени 10 млн. лв., за първичната доболнична помощ – 7, 2 млн. лв. и едва 2,9 млн. лв. за предвидени за специализираната извънболнична помощ, обясняват от БЛС и допълват, че малкото увеличение за специализирана извънболнична помощ ще доведе до напрежение между лекари и пациенти.

От съсловната организация подкрепиха лекарите в извънболничната помощ в искането им за увеличение с 10 млн. лева на парите за първична доболнична помощ и 13 млн. лева - парите за специализирана извънболнична помощ. 

„Необходимо ли е да почнат фалитите на болници и в извънболнична помощ, за да може отговорните институции да си дадат сметка, че всяко перо в системата на здравеоппазване е важно и не бива да бъде подценявано“, категорични са от БЛС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови