Коронавирус в Плевен и Габрово: какви мерки ще вземат властите

OFFNews 08 март 2020 в 13:04 3977 0

Положителни са резултатите за COVID-19 на повторно изследваните мъж на 27 години от Плевен и жена на 75 години от Габрово.

От установените общо 70 контактни лица (24 контактни лица на мъжа от Плевен и 46 лица – контактни на жената от Габрово) са взети и изследвани проби.

Тази сутрин са потвърдени още два случая на COVID-19. В Плевен положителен резултат има и пробата на 61-годишен мъж, който е пациент на Клиниката по пулмология и фтизиатрия в университетската болница. Мъжът е бил контактен на 27-годишния пациент, установен по-рано.

В Габрово положителен резултат има при лице от медицинския персонал – също жена. 

Извънредни мерки в Габрово и Плевен предлагат от Националния оперативен щаб. 

Болниците, в които бяха установени пациенти с коронавирус, са под контролиран достъп, за да не се пречи на работата им. Приемат се само спешни случаи, каза главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

В Габрово се обсъжда разкриването на легла в държавната болница по пулмология, както и закриването на част от хирургичните отделения и увеличаването на капацитета на областната болница, съобщи шефът на щаба ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

И в Плевен се обсъжда организирането на още легла. Възможно е в клиниката, която в момента е затворена, след дезинфекция да започне лечението на пациенти с коронавирус, както и в Инфекциозната клиника, която е в отделна сграда, каза още той.

Защитни облекла за лекари и сестри в Плевен има достатъчно, в Габрово ще бъдат изпратени допълнителни облекла, тъй като това е актуалният проблем там, коментира Мутафчийски.

Той апелира медиите да не извършват разследвания и установяване на болни и контактно болни, защото това е грубо нарушение на личното пространство. Тези хора не са прокажени и не бива да бъдат подлагани на публично посочване, каза генералът.

Кризисните щабове

В двата засегнати града се проведоха заседания на кризисните щабове.

Болницата в Габрово се охранява, няма паника. Приемат се само спешни пациенти. Кризисният щаб призова хората да не се струпват там. В момента засегнатото отделение се дезинфекцира, издирват се лицата в контакт с жената с втората положителна проба. Тя е медицинска сестра и е настанена в инфекциозното отделение. 

14 пациенти са под карантина, чувстват се добре. Медицинският персонал работи по график. В болницата имат готовност да разкрията 20 легла допълнително.

Кметът призова гражданите да бъдат отговорни и да запазят спокойствие.

Плевен

Вицепремиерът Каракачанов участва в заседанието на местния кризисен щаб. Взето е решение детските градини и университетът да спрат занятията си. Грипната ваканция вероятно ще бъде удължена. Публичните мероприятия с много хора ще бъдат отложени.

Има рисков контингент - чуждестранни работници от Италия, който се наблюдава. При симптоми дори за грипно заболяване - ще бъдат преглеждани и ако се наложи, изследвани за коронавирус, съобщи Каракачанов. Най-важното е хората да не изпадат в паника и да спазват правилата за лична хигиена, допълни той.

Създадени са организационни мероприятия на база новата обстановка в страната с потвърдени случаи на коронавирус. Има алгоритъм, по който ще се работи и ще се вземат съответните набелязани мерки, заяви областният управител и началник на оперативния щаб в Плевен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!