Кои продукти снижават риска от рак при пушачите

OFFNews 14 август 2019 в 16:05 2863 0

Снимка Pixabay

Учени установиха какво трябва да ядат пушачите, за да снижат риска от възникване на онкологично заболяване, съобщава онлайн изданието Nature.

Изследването е било проведено в Дания, в продължение на 23 години. Специалистите изучавали хранителните навици на 56 хиляди души.

В началото на проекта доброволците били на възраст между 52 и 60 години. За периода на проучване починали над 14 хиляди души, близо 6300 от онкологични заболявания, а над 4000 от сърдечно-съдови.

По данни от изследването продължителността на живот на хората, които редовно консумирали цитрусови плодове, ябълки, зелен чай, боровинки и други продукти, съдържащи флавоноиди, е по-голяма.

Тези храни имали максимален ефект при пушачите и хората, които често пият алкохол. Все пак учените предупреждават, че флавоноидите само снижават риска от поява на рак, но не го елиминират.

Флавоноидите са компонент на пигментацията при растенията, който има антимикробни и инсектицидни функции. В състава на храните те имат противоракови, противовъзпалителни и противовирусни свойства с изключителна полза за организма.

Многобройни изследвания потвърждават благоприятния им ефект за превенция на онкологични и сърдечно-съдови заболявания, при високо кръвно налягане, деменция и Синдром на Паркинсон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови