Кметове събират рецепти и купуват лекарства за цели села

1/3 от аптеките са в три големи града, без достъп до лекарства са жителите на 20 общини, в други 40 аптеката е само една

OFFNews 24 януари 2023 в 15:52 1036 0

аптека

Снимка Unsplash

Към 2021 г. броят на аптеките у нас е бил 3300, като една трета от тях са концентрирани в София, Пловдив и Варна

Без достъп до лекарства продължават да бъдат стотици жители на малки населени места у нас. Кметове събират рецепти и купуват лекарства за цели села, съобщи БНР.

По данни на Изпълнителната агенция по лекарствата към 2021 г. броят на аптеките у нас е бил 3300, като една трета от тях са концентрирани в София, Пловдив и Варна. Според анализ на Института за пазарна икономика в 20 общини няма нито една аптека, а в 40 аптеката е само една.

Осигуряването на равнопоставен достъп на населението до фармацевтична услуга би трябвало да бъде работа на държавата, а не на частната инициатива, смята Анжела Мизова, заместник-председател на Българския фармацевтичен съюз и собственик на аптека в малко населено място, в коментар по проблема пред БНР.

По думите ѝ в България липсва каквато е да е регулация къде и колко аптеки могат да бъдат отваряни, за което фармацевтичният съюз алармира от години. Стартирано бе и създаването на национална аптечна карта, която още е в процес на изготвяне.

Мизова каза още, че са били обсъждани различни варианти за подобряване на достъпа до лекарства - аптеки само с помощник-фармацевти, мобилни аптеки, филиали на аптеки, но нито един от тях не е бил приет, тъй като според законодателството "инициативата, отговорностите и последиците от икономическото решение са в ръцете на собственика на аптеката, но от него се очаква да изпълнява социална дейност". По думите ѝ държавата би трябвало да подпомага съществуването на такива обекти в малките населени места и труднодостъпните райони.

"Намеса на държавата е необходима, трябва да се създаде схема за специално субсидиране", посочи и Борислав Борисов от Асоциацията на българските села. Според него в момента се търсят решения на ръба на закона, като в селата се събират рецепти и лекарствата се закупуват от градовете без задължителното консултиране на пациентите.

Борисов е категоричен, че не може аптечната мрежа в малките населени места да бъде предмет на частна инициатива, тъй като 98-99% от лекарствата са по рецептури към НЗОК и отварянето на аптека не е рентабилно.

Не са решение и вендинг автоматите, които могат да бъдат поставяни само там, където съществува аптека.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!