Изследване: Антивирусните лекарства срещу ХИВ не са ефективни при COVID-19

OFFNews 06 октомври 2020 в 12:25 1242 0

Комбинацията от антивирусни лекарства, която обикновено се използва за лечение на ХИВ, не е ефикасна при пациенти, хоспитализирани с COVID-19, предаде Ройтерс, позовавайки се на изследване, което потвърждава първоначалните резултати от мащабно рандомизирано изпитване на терапията.

Британски учени, провели изпитването RECOVERY за тестване на различните терапии срещу COVID-19 в
Оксфордския университет през юни заявиха, че междинните резултати убедително отхвърлят всяка значима полза от лопинавир-ритонавир за намаляване на смъртността сред хоспитализирани пациенти.

Публикувайки пълните резултатите от изследването в сп. "Лансет", учените посочват, че 23 % от пациентите, приемали лекарството, са починали в рамките на 28 дни от началото на терапията в сравнение с 22 % от болните, подложени на обичайното лечение.

Терапията освен това не намалява времето за престой на пациентите в болница или шансовете да бъдат поставени на вентилатор.

"Резултатите от това изпитване показват, че тя не е ефективно лечение за пациенти, приети в болница с COVID-19", казва професор Мартин Ландри от Оксфордския университет, един от ръководители на RECOVERY.

През юли Световната здравна организация (СЗО) прекрати изпитанието си на лопинавир-ритонавир, след като установи, че терапията не понижава смъртността сред хоспитализирани пациенти с COVID-19, припомня агенцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови