Избор на ваксини през е-регистъра ще има след месец, възможно е Астра Зенека да бъде изтеглена

Янка Петкова 12 април 2021 в 16:26 4877 0

Снимка БТА/Минко Чернев

Министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов. Зад него е зам.-министърът му Жени Начева

В писмо от португалското председателство на Евросъюза се препоръчва като общоевропейски подход да се ограничи прилагането на ваксината на "Астра Зенека" при хора под 50-годишна възраст. Нашите експертни съвети трябва спешно да дадат становище. Това каза на брифинг пред Столична РЗИ министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Той призна, че интересът към оксфордската ваксина осезателно е спаднал. Заради ниското доверие към препарата възникват няколко въпроса:

- какво да се прави с хората, които вече имат поставена първа доза от ваксината;

- как да се постъпи с тези, които желаят да си поставят "Астра Зенека", ако тя бъде спряна от употреба.

Според Ангелов подобна опасност има и в случай че бъде прекратено имунизирането с препарата, той ще трябва да бъде изтеглен и да се съхранява в хладилниците на "Бул Био" и регионалните здравни инспекции.

Неефективната е-система за запазване на час

"Електронната системата за записване за ваксини беше направена с желание да работи в нормална среда, сега средата е ненормална", каза по повод функционалността на е-портала здравният министър. Както по-рано OFFNews написа в сегашния си вид системата не е ефективна.

По думите на Ангелов порталът ще продължи да работи до края на годината, докато се изчерпи имунизационния план. Очаква "Информационно обслужване" да предложи решение на проблема с опцията за избор на ваксини, тъй като в момента може да се запази час за всяка одобрена ваксина, но налична за електронно записаните е само "Астра Зенека".

Според зам.-министър Жени Начева вариантите в момента са два - хората, които желаят друга ваксина да изчакат до месец май, а вторият вариант според нея е засега да се записват само желаещите оскфордската ваксина.

По думите на Ангелов в момента се проучва какви количества и от коя ваксина има в центровете и до края на месеца потребителите на е-портала ще бъдат информирани за наличните видове във ваксинационните центрове. 

Министърът призна, че има проблем със снабдяването с ваксини на общопрактикуващите лекари. Той съобщи, че д-р Николай Брънзалов и д-р Данчо Пенчев, които са членове на ваксинационния щаб, ще изработят алгоритъм, по който да се раздават флаконите на джипитата, за да няма струпване пред здравните инспекции.

Министърът каза още, че в отдалечените райони на страната ще се търси съдействието на МВР, за да се извозват ваксините с полицейски коли до труднодостъпните населени места. 

"Все още количествата от ваксината на Пфайзер/Бионтех не са достатъчни, за да бъдат предложени по избор, тъй като се насочват за имунизации в първа, втора и трета фаза", каза министърът. Той съобщи, че на 15 април у нас се очаква да пристигне първата доставка на ваксината на  "Джонсън и Джонсън", но преди да започне прилагането ѝ ще бъде изчакана кратката характеристика на продукта.

"Аз лично нямам колебание като лекар и вярвам във ваксините срещу COVID-19. Според мен всички новини, свързани с тежки реакции към някои от тях, са по-скоро резултат от търговска война. Рекламата навлезе малко повече в медицината", заключи проф. Костадин Ангелов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови