Инфекционист: До момента грипът протича без сериозни усложнения

OFFNews 16 януари 2023 в 11:43 1603 0

доц. д-р Олиана Бойкинова

Снимка УМБАЛ "Св. Георги"

доц. д-р Олиана Бойкинова, началникът на Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ “Свети Георги”

“В момента у нас доминира грип тип А, който протича без сериозни усложнения. Характерни симптоми са високата температура, кашлицата, не е изключено да се появи и диария, коментира доц. д-р Олиана Бойкинова, началникът на Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ “Свети Георги” и посочи, че в Пловдив все още заболеваемостта е по-ниска от тази в Пазарджик и Бургас.

В момента в Клиниката по инфекциозни болести има 8 хоспитализирани пациенти с грип със средно тежки клинични форми, от които 3-ма са възрастни и 5 деца.

Доц. Бойкинова обясни, че COVID-19 и грипът имат общи симптоми: повишена температура, засягане на горни дихателни пътища, нерядко повръщане и диариен синдром. Протичането е индивидуално при всеки пациент и е свързано с редица фактори като възраст, придружаващи заболявания и т.н.

Налице са обаче и някои специфики, които могат да ги разграничат. Ковид симптомите са с постепенно начало и с не толкова висока температура. Стартира обикновено със симптоми в горните дихателни пътища, бързо прогресира с развитие на остър респираторен дистрес синдром, обикновено след диспнея (затруднено дишане) и има бавен възстановителен период.

Грипът има внезапно начално с висока температура до 39-40 градуса, главоболие, болки в мускули и стави, отпадналост. След първия ден се появява суха, дразнеща кашлица. Периодът на възстановяване е по-кратък, около 6-7 дни.

При съмнения за грип трябва да се потърси консултация с лекар, за да се постави точна диагноза и да се назначи адекватно лечение, което се различава както при отделните респираторни заболявания, така и при настъпили усложнения.

Клиниката по инфекциозни болести в пловдивската университетска болница е в пълна готовност да поеме тежките случаи, както на грип, така и на COVID-19, но специалистите напомнят на хората да вземат предпазни мерки: да не посещават места, където има струпване на много хора, а ако се налага, да носят маски там.

Да не посещават в сезона на вирусите без причина личните си лекари и лечебните заведения, където рискът да се заразят е сериозен. Спазването на социална дистанция и редовното миене на ръцете са важни условия за опазване от болести, припомниха още от клиниката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews