Имунолог: Колективен имунитет се получава, когато има ваксина

Безразборното вземане на хранителни добавки вреди, е категорична проф. д-р Елисавета Наумова

OFFNews 09 ноември 2020 в 20:34 5357 9

Колективният имунитет се получава най-лесно, когато има ваксина срещу дадено заболяване. Ако над 80% от населението е ваксинирано, тогава се създава такъв имунитет. 

Това каза имунологът проф. д-р Елисавета Наумова - национален консултант по клинична имунология пред бТВ. 

Според нея няма доказателства, че ако масово преболедуваме COVID-19, ще се създаде стаден имунитет. 

"Безразборно се взимат хранителни добавки, което по-скоро вреди", допълва д-р Наумова. Малко са имуномодулаторите, за които се знае, че са ефикасни. Те обаче трябва да се прилагат само от специалисти и само когато се знае, че има някакъв дефицит в някои от звената на имунната система, поясни още тя.

По думите й всяка една хранителна добавка или медикамент, взет безразборно, без да знаем, че организмът има нужда от него, по-скоро вреди, отколкото помага. "При нас идват деца, на които се дават какви ли не добавки и вместо да помогнат, те отключват други нежелани процеси", обясни националният консултант по имунология. 

"Както си правим кръвна картина, така трябва да си направим изследване на имунитета, за да сме наясно какво е състоянието на имунната ни система в различните периоди от нашия живот", обясни проф. Наумова. И добави, че не трябва да се сещаме за имунната си система, само когато има пандемия, а трябва да мислим за нея през целия си съзнателен живот. 

Има различни белези, които може да насочат към търсена на дадена помощ. Когато сме здрави и изкарване леко инфекциите, без да има усложнения, ние сме с една добра имунна система, която няма нужда да бъде подкрепяна. Тя се бори с всичко, което ни заобикаля, това е основната й задача. Тогава не се търсят и лекари, обяснява тя. 

Стресът и депресията понижават имунния отговор. Но защо се стресират хората? Защото не познават проблема, не знаят какво да очакват, къде да отидат. Хората трябва да са спокойни и да знаят - да има утвърден алгоритъм, категоричен е специалистът. 

Според д-р Наумова една от хипотезите е, че колкото по-често сме се срещали със сезонни коронавируси, ще имаме по-силен имунитет. Тя обясни, че имунитетът има няколко звена.

"При вроденият той започва да се бори с външния патоген и нещата спират, без да се развива. Има теза, че хората, позитивни на COVID-19, но нямат антитела, могат отново да се заразят. Следващата стъпка е активирането на адаптивния имунитет. Срещу вирусите водещ е Т-клетъчният имунитет. Най-добър отговор има към 14-ия ден. Такъв отговор се получава и ако човек се е срещал и с други коронавируси. Имунният отговор може да продължи 5-6 месеца", подчерта имунологът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3092

9

hristohh

10.11 2020 в 08:42

@Tough

Вирусът на полиомиелита е РНК вирус. Имунитет срещу него се придобива след ваксинация. До няколко години се очаква това заболяване да бъде изкоренено благодарение на ваксиниране. Към момента е ограничено до малка част от света.

5712

8

tough

10.11 2020 в 08:01

Успех в търсенето на имунитет срещу РНК-вирус ;)

3092

7

hristohh

10.11 2020 в 06:40

@WOW

А ви ечухте ли добре, това което интервюираният каза? Впрочем същото каза преди два дни и друг имунолог - доцент Шиваров1 които впрочем дори не работи в държавна болница? Че няма болест, която да е преодоляна чрез постигане на масов имунитет, придобит чрез масово заразяване. Кой от примерите, които давате оборва това твърдение? Да, една част от хората придобиват частичен имунитет срещу грипни щамове, с които са се срещали? Е, и? Грипът да е изчезнал?
Смятате ефективността на грипните ваксини погрешно. 50% ефективност не значи задължително, че 50% от ваксинираните няма да се разболеят. Може да значава, че и ще го изкарат с 50% по-леко всички, които са ваксинирани.
И най-вече, мога ли да знам какво е образованието ви, което ви дава самочувствието и познанията, с които да спорите не с един, а поне с двама експерти точно по темата "имунна система"?

6136

6

WOW

10.11 2020 в 03:32

Пример: Близък до коронавируса е грипа. При него имаме ваксина, с усреднена ефективност от 50%. Това означава, че дори при 100% ваксинация на населението то поне 50% от тях ще могат да се разболеят. Грипът има смъртност подобна на КОВИД 19. Грипът всяка година се завръща и тогава би трябвало да поразява минимум 50% от населението и да убива 0,1% от тях - за България това са поне 3500 човека. Такава смъртност от грипа обаче не съществува. Защо? Ами защото повечето хора имат естествен имунитет към някои от шамовете на грипа и той не им позволява да се разболяват, или поне изкарват леко. Този пример показва, че дори когато има ваксини, при репираторните вируси, каквито се КОВИД и грипа, не по-малко е важен естествения колективен имунитет. Надявам се най-накрая всички да спрат да говорят глупости, а специалистите да не се услушват и поддават на масовите настроения и без страх да изразяват научната истина!

6136

5

WOW

10.11 2020 в 03:20

Имунитет се създава с ваксина или чрез преболедуване. Допреди 100 години единственият вариант е бил втория! Но въпреки наличието на ваксини, повечето инфекциозни болести се ограничават по естествения начин. Ефективни ваксини са налични за по-малко от 10% от инфекциозните агенти, а още по-малко се прилагат масово. Който не вярва в силата на колективния имунитет да погледне статистиката в Швеция и щата Ню Йорк например - там през пролетната вълна на коронавируса имаше висока смъртност. Сега въпреки отсъствието на рестрикции заболеваемостта и починалите там са много малко. Положителният резултат е следствие именно от това, че голям процент от населението вече е развил имунитет! България пролетта нямаше нищо, въпреки твърденията на Мутафчийски, през лятото инфекцията тлееше, съответно сравнително малко хора имат имунитет, следствието е високо равнище на заразяване есента. Просто е за разбиране!

3092

4

hristohh

10.11 2020 в 00:04

@Андрешко
А вие пък да не би да сте учили години наред медицина, после да сте специализирали имунология, за да можете да прецените? Съвременните ваксини в някои случаи доставят "играчки" и напълно обезвредени учебни цели за имунната система много по-ефективно, отколкото преболедуването, при което имаме надиграване между нея и инфекциозния агент.

3092

3

hristohh

10.11 2020 в 00:00

@WOW

Човечеството е оцелявало с цената на периодични масови загуби и трайни увреждания по време на поредната епидемия. Да не би болести като полиомиелит да са успели да изчезнат след масово преболедуване? Да не би вариолата да е изчезнала заради масово преболедуване? Или пък морбили вече не върлува сред неваксинираните, когато падне делът на "балъците", които си ваксинират децата? В историята на човечеството има едно вирусно заболяване, което е искоренено - вариолата, и то не след масово преболедуване, а след общопланетна ваксинация. Второто, което също е напът да изчезне - полиомиелитът, също е застрашено, но не от масово преболедуване, а заради масова ваксинация.

2400

2

Андрешко

09.11 2020 в 21:54

Ако организма не може да създаде имунитет, как ще се получи 'ваксината', другарката може ли да обясни тоя оксиморон? Или е важно да изхарчим 30-те милярда показно, та да дадат още? Ама като си на хранилката от 30 г, какво ли друго може да кажеш.....

6136

1

WOW

09.11 2020 в 20:49

"Според нея няма доказателства, че ако масово преболедуваме COVID-19, ще се създаде стаден имунитет. " ако изключим това изречение всичко е ОК. Ако цената да си национален консултант е това изречение го разбирам. Тогава обаче д-р Наумова да се напъне и обясни как без колективен имунитет човечеството оцеляваше пред много по-сериозни инфекциозни болести допреди 100 години, т.е. без ваксини, антибиотици, хранителни добавки и антивирусни препарати.
 
X

Да помогнем на украинските деца!