Има победител за доставката на шествалентната ваксина за бебета

OFFNews Последна промяна на 05 ноември 2014 в 16:53 2798 5

Д-р Мирослав Ненков

Има победител за доставката на шествалентната ваксина, която трябва да се постави на бебетата, родени след 1 юни.

Министерството на здравеопазването премина към пряко договаряне за закупуване на ваксината, след като фармацевтичната компания, която е избрана за изпълнител на обществената поръчка за доставка на ваксината не подаде оферта в срок.

В конкурса са се явили две фармацевтични компании и е спечелила фирмата, предложила по-ниска цена. В момента се изчаква 10-дневният срок за обжалване. Ако никой не се сети да обжалва, се надявам моят наследник да подпише договора и да се реши веднъж завинаги с тази драма за шествалентната ваксина, коментира здравният министър д-р Мирослав Ненков.

Ще има аванс и за началото на годината, докато още няма да е готова обществената поръчка за другата година. Надявам се да има и рамково споразумение, за да може производителите на ваксини да ни вкарат в плановете си. Става въпрос за две-три години, да се спази цикълът на производство на този вид медицински продукт, обясни д-р Ненков. 

Новият имунизационен календар вече е готов и в него е заложена свободата да се решава колко валентна да е ваксината, което трябва да гарантира, че няма да се стигне до подобна ситуация, в каквато сме в момента, посочи министърът.

Според експертите от Националния съвет по имунопрофилактика, петвалентната ваксинация при нашите условия, нашата заболеваемост и нашия огромен процент покрити деца, е добре. Шествалентната ваксина също е добре, още един антиген само с едно убождане, това са хубави неща, уточни той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.11 2014 в 16:45

Абе много сте анти-всякакви.
В цяла цивилизована Европа ваксините са препоръчителни, а не задължителни. Там пандемии няма. Не мога да разбера защо сте толкова анти.
Който иска да ваксинира, който иска да не ваксинира. Сакън!
А тази шествалентнвата ваксина не беше ли експериментална?
Нищо чудно, че хората не искат да експериментират с децата им. И не, това не е до образование.

06.11 2014 в 06:12

За кво му е - той гласува за РБ, и значи е винаги прав! Стига му да имунизира децата от комунизъм, а заразните болести ще ги изтреби демокрацията. Ваксините са комунистическа пропаганда.
Известно е, че ваксините против смъртоносните болести ги правят на булеварда, кръстен на гадния генерал Заимов в центъра на София, мръсен комунистически агент. А с наистина опасната ебола, истинските нобелови лауреати за мир, се борят с морски пехотинци на оня край на света, и милиарди долари за кока кола, и развяване на кенийски уши - джапанки.
Ваксинирай детето си с ракия от цар киро, но после не искай от мене пари, за лекуването му от каквото и да било инфекциозно, става ли?

06.11 2014 в 00:04

Ники е антиваксър. Или казано малко по-дълго това са хора, които са се родили с много скромен умствен потенциал, никога не са успели да разберат какво е антиген, антитяло и ваксина, но са успели да прочетат във форум за конспирации, че причиняват аутизъм, защото съдържат една "ужасна съставка, която е чиста химия". Та, същия този Ники реално прави услуга на света като отказва да ваксинира децата си, защото така действа някаква форма на естествен отбор и Ники се явява задънена улица в еволюцията. Жалко за децата, все пак...

05.11 2014 в 19:45

@Ники
Имаш ли медицинско образование?

05.11 2014 в 17:30

Никога не бих ваксинирал детето си с такъв боклук!!!