Правителството разреши пряко договаряне за ваксини за бебета

OFFNews 15 октомври 2014 в 21:25 1212 0

Правителството разреши на здравния министър д-р Мирослав Ненков да премине към пряко договаряне за доставката на шествалентна ваксина за бебетата, родени след 1 юни.

Причината е, че фармацевтичната компания „ГлаксоСмитКлайн“ не е дала оферта за доставка на ваксините до края на обявения срок и за да се доставят нужните количества от ваксината, трябва да се премине към пряко договаряне.

Бебетата, родени след 1 юни, трябва да бъдат имунизирани с шествалентна вкасина след промяна в имунизационния календар от бившия здравен министър Таня Андреева.

Промяната обаче е направена преди препаратът да бъде включен в позитивния лекарствен списък, за да може държавата да го закупи. 

Фирмата, спечелила конкурса за доставчик е внесла предложение медикаментът да бъде включен в позитивния списък, но под формата на спринцовки с ваксина.

Този вариант на медикамента обаче не е достъпен в момента и ще може да се достави едва в средата на следващата година. Фирмата предлага ваксината в друга форма, но без да поиска официално да бъде включен в позитивния списък.

Стандартната процедура по ЗОП беше прекратена и единствената възможност за доставка в най-кратки срокове на ваксините, е чрез пряко договаряне, посочи здравният министър.

Чрез пряко договаряне ще бъдат осигурени около 40 000 ваксини, които ще са достатъчни до края на годината, допълни Ненков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови