Илко Семерджиев: Комунизмът се връща в здравеопазването с Москов

OFFNews 22 април 2015 в 17:38 4312 10

Предложенията за реформа в здравеопазването са връщане към комунизма, чието олицетворение е министър Петър Москов.

Това заяви пред БНР бившият здравен министър Илко Семерджиев.

Той нарече „нонсенс“ задължителната здравна карта да определя потребностите на населението.

Не може администрацията да решава необходимостта от медицински дейности. В момента се прави опит за регулация, която хваща в клещи цялата здравна система. Национална здравна карта съществува от 1999 г. и тези, които не знаят за съществуването й, приказват празни приказки, подчерта бившият здравен министър.

По думите му пациентът е в центъра на системата и той трябва да избира в коя болница да се лекува и Здравната каса да плати за лечението му, а не да се налагат лимити.

Виждате какво направиха тези хора само за 6 месеца откакто са на власт – появиха се листи на чакащите и претенции за допълнителни плащания, коментира той.

В страната има 2 пъти повече болници от необходимото и не може да се говори за липса на достъп до здравеопазване, дори сме над средните за Европейския съюз показатели за броя на лекарите. Предлаганите промени в Закона за здравеопазването обаче ще доведат до по-голям отлив на лекари от страната, категоричен е Илко Семерджиев.

"Когато един човек на думи се определя като демократ, а със законопроекти извършва рецентрализация, одържавяване и опит да овласти администрацията допълнително с функции, които не са й присъщи, това се нарича в прав текст тоталитарна държава и комунизъм", коментира Семерджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!